Michael Rittstein, Michal Cihlář, Milan Cais, David Vávra, Jakub Špaňhel a dalších devět významných českých výtvarníků dokázalo, že Jizerská 50 už dávno překročila hranice regionální sportovní akce a stala se společenským fenoménem.

Vernisáž výstavy Skol!!! proběhla 18. ledna v Oblastní galerii Liberec. Jednotlivá díla jsou inspirována běžeckým závodem Jizerská 50. Výstava potrvá do 29. dubna.
FOTO: Trenér Evy Samkové vystavuje v Liberci

SPORT JE UMĚNÍ

„Přemýšleli jsme, jak bychom oslavili loňské 50. výročí Jizerské 50, a nakonec nás inspiroval kurátor Petr Volf, který vydal knížku Sport je umění,“ vysvětlil organizátor J50 Marek Tesař. Společně s kurátorem Petrem Volfem tak obešli několik autorů a žádný z nich neodmítl. Naopak i po předpremiéře výstavy, která proběhla loni v pražském Mánesu, se přihlásili další. „Přispět chtěl například výtvarník Milan Cais, známý z kapely Tatabojs, a výsledkem je devět úžasných akvarelů,“ vysvětlil Volf.

Čokoládový festival se letos koná v libereckém Centru Babylon.
FOTO: Čokoládový festival můžete navštívit i v neděli

Podle kurátora se snažili oslovit umělce, které zajímá lidské tělo. Každý z nich přistoupil k tématu po svém a výsledkem je mnohdy až nečekaný pohled na proslulý závod. „Například Michal Cihlář našel archivní fotografii z roku 1976, která zachycuje tisíce závodníků, a poctivě ji převedl do linorytu,“ dodal Volf.

50 JAKO 50

Zcela jinou interpretaci zvolil Roman Franta, který na výstavu přispěl triptychem obrazů, z nichž jeden znázorňuje nahé tělo 50leté ženy potetované jmény všech vítězů závodu. Velkou pozornost na sebe poutají i plastiky Jakuba Flejšara, z nichž největší, 11metrová, je umístěna před galerií. „Flejšar je jediný sochař na světě, který trénoval olympijskou vítězku, v jeho případě Evu Samkovou,“ upozornil kurátor.

Slovinec Damjan Vuklišević v Liberci.
Liberec má slovinského stopera. „Přišel jsem do super klubu,“ říká Vuklišević

Na výstavě nechybí ani architekt a výtvarník David Vávra, který sám J50 několikrát absolvoval. „Fascinuje mě start Jizerské 50 a zástupy běžců, které čekají na povel. Zažil jsem to na vlastní kůži a pokaždé je to něco nepopsatelného,“ svěřil se Vávra