Dne 10. března 1959 zemřelo při násilném potlačení povstání proti čínské okupaci ve Lhase, hlavním městě Tibetu, 80 tisíc Tibeťanů.

V reakci na toto smutné výročí vznikla v západní Evropě v polovině devadesátých let dnes již celosvětová akce „Vlajka pro Tibet", ke které se Česká republika pravidelně připojuje od roku 1996. Alespoň symbolicky tak vyjadřuje svou podporu občanům Tibetu.

Kino Junior letos pořádá dvoudenní Festival pro Tibet, na kterém promítne čtyři filmy věnující se mizející kultuře Tibetu a Himálají.

„Budeme promítat snímky Pemy Tsedena natáčené přímo v Tibetu Tiché svaté kameny i Hledání. Dále můžete zhlédnout i film režisérky Lynn True s názvem Letní Pastviny, který dokumentuje osud mladé nomádské rodiny v Tibetu. Zaměřili jsme se také i na francouzské snímky ze šedesátých let 20. století od režiséra Arnauda Desjardinse Poselství Tibeťanů Buddhismus a Tantrismus," upřesnila Kateřina Nermuťová z jabloneckých kin.

Cílem celého festivalu je podpora tibetských dětí a jejich vzdělání v rodném jazyce. Výtěžek z festivalu poputuje přímo do Tibetu do školy Gyalten. Je jedinou nestátní školou v oblasti, která zajišťuje bezplatné vzdělání, stravu a ubytování pro 400 dětí z chudých venkovských rodin.

Dnes 10. března promítne Kino Junior snímky Poselství Tibeťanů a Hledání a zítra 11. března filmy Tiché svaté kameny a Letní pastviny. Vždy od 17.30 a 20.00.