Držitelé dvou cen Grammy, britská vokální skupina The King's Singers bude jednou z hlavních hvězd 18. ročníku Mezinárodního hudebního festivalu Lípa Musica. Uznávané sexteto se postará o zahajovací Koncert pro kraj, který bude letos hostit kostel Navštívení Panny Marie v Hejnicích na Liberecku. Na severu Čech i v německém Sasku festival nabídne od srpna do listopadu 22 akcí.

Hejnice a také Ústí nad Labem budou v letošním roce hostit festival vůbec poprvé. Po čase se hudební akce vrátí do Teplic a na zámek ve Šluknově. Centrem dění zůstává Českolipsko, kromě České Lípy festival zavítá do Zahrádek, Doks nebo Prysku. Závěrečný koncert se uskuteční v Městském divadle v Novém Boru, kde vystoupí populární, původem slovenský ansámbl Janoska.

Sucho. Ilustrační foto.
Se suchem bojují lesníci i kraj. Pomoci zadržet vodu mají rybníčky v Ralsku

Ze zahraničních interpretů přijali pozvání na festival například němečtí houslisté Noax Bendix-Balglesy a Sergej Malov, ukrajinský hráč na akordeon Alexander Hrustevich nebo německý soubor Lautten Compagney v čele s renomovanou houslistkou Julií Schröder. Z českých interpretů se mohou návštěvníci těšit na pěvkyně Simonu Šaturovou a Markétu Cukrovou, violoncellistu Jiřího Bártu nebo klavíristy Miroslava Sekeru a Petra Maláska, který vystoupí společně se zpěvačkou Lenkou Novou v Kamenickém Šenově.

Uměleckou garanci festivalu v letošním roce přebírá renomovaný houslista a koncertní mistr a partner České filharmonie Josef Špaček, který na tomto postu na následující dva roky střídá světoznámého hornistu Radka Baboráka. „Lípa Musica je festival, který se svým rozsahem, kreativitou a kvalitou umělců řadí mezi absolutní špičku. Když jsem byl osloven, abych se spolupodílel na tvorbě programu, byl jsem absolutně nadšen. Vždy bylo mým přáním vyzkoušet si takovouto roli a angažovat se ve výběru a oslovování umělců, kteří budou tvořit páteř celého festivalu,“ uvádí Josef Špaček.

Natáčení seriálu Freud před libereckou radnicí.
FOTO: Po Liberci se procházel Sigmund Freud

Sám garant se během festivalu představí návštěvníkům hned na několika koncertech. Zapojí se i do spolupráce se Základní uměleckou školou v České Lípě, kde se bude věnovat dětem v mistrovských kurzech a následně s nimi vystoupí na jednom pódiu v projektu Má to smysl. „Vrcholem Josefova zapojení bude poté koncert v německém Großschönau, kdy vystoupí Lípa Musica sextet, jenž je složen z předních evropských hráčů, kteří přijali Špačkovo pozvání ke spolupráci,“ upřesňuje ředitel festivalu Martin Prokeš.

Předprodej vstupenek odstartuje v pondělí 6. května. Vstupenky na jednotlivé koncerty budou k dostání ve festivalové kanceláři, na webu hudební přehlídky, ve vybraných koncertních místech nebo v síti Colosseum Ticket společnosti Perfect system. Novinkou pro letošní rok je zavedení českolipského abonmá, které zahrnuje všechny koncerty konané v centru festivalu a které je díky této nabídce možné navštívit výhodněji.

Policejní bezpečnostní akce na liberecké cyklostezce.
FOTO: Na kole bezpečně. Krajští policisté se zaměřili na cyklisty

„Další novinkou s cílem co nejvíce zkvalitnit servis poskytovaný návštěvníkům festivalu je zavedení autobusové dopravy do všech lokalit mimo Českou Lípu nebo moderované rozhovory s umělci před koncerty,“ dodává mluvčí festivalu Lucie Johanovská.