Ve dvou slunečných dnech návštěvníky za kulturou do přírody nevytáhla ani osvědčená česká jména jako Ivan Mládek, Hudba Praha nebo Sto zvířat. Zahraniční skupiny docenili pouze opravdoví fajnšmekři.

Britové překvapili

„V pátek mě nadchla skupina Ben Poole, která pro mě osobně byla obrovským překvapením a objevem festivalu díky famóznímu kytaristovi a pohledné basistce. Jejich předělávka Hey Joe od Hendrixe byla fantastická," nadchl se pro britskou partu Leoš Novák z Malého Rohozce.

Další zajímavou zahraniční podívanou byl koncert kolumbijské ska punkové formace Skampida, která předvedla mimořádnou energii a zajímavé hudební nápady.

Osvědčenou tuzemskou zábavu pro oko i bránici zařídila parta Ivana Mládka včele „s jeho ženami". Mládkův stoický klid a syrový humor nezklamal a jeho zlidovělé písničky si pod pódiem zpíval asi největší kotel.

„Pobavila mě Mládkova Čundrcountry show se spoustou hostů. Ta diváky rozveselila a dala aspoň na chvíli zapomenout na všudypřítomný chlad, jenž přicházel od řeky Jizery. Finále jsme si užili se známou skupinou Vltava, která čekáním na velké hity napínala až na konec, přesto diváky celou dobu perfektně bavila i přes pokročilou hodinu způsobenou poměrně velkým zpožděním celého programu," vypíchla své vrcholy akce Denisa Dlouhá z Turnova.

Pořadatelé smutní nad malou návštěvností. S průběhem jsou ovšem spokojeni nadmíru.

„Udělali jsme si krásný festival v nádherném areálu a při skvělém počasí, ale s návštěvou, která není této kvalitě úměrná," zhodnotil akci jeden z pořadatelů Martin Bauer, který se na přípravách tohoto festivalu podílel již podruhé.

Organizátor neúspěch připisuje souhře několika faktorů. Trh s podobnými akcemi je přesycený.

Folk skomíral

„Termín bývalé Folkové noci je dlouhá léta dán. Ani ho není moc kam přesunovat, s ohledem na další regionální akce. Až po rozjetí letošního ročníku se ukázalo, že do tohoto termínu letos pořadatelé přesunuli Mighty Sounds a zejména Colours of Ostrava i z mého pohledu to jsou nejlepší tuzemské festivaly a samozřejmě hodně lidí z těch, co tam jeli, by při tradičních termínech bylo i v Dolánkách. Tohle vidím asi jako hlavní problém letoška," řekl Bauer.

Folková noc podle něj také skomírala a návštěvnost se rok co rok snižovala.

„Když nás její organizátor Honza Šimůnek loni oslovil, zda bychom se nestali pořadatelskými partnery, sám chtěl zpestření žánrů. Přesto minimálně třetina kapel patřila do folku, alespoň podle běžné představy o definici tohoto žánru," dodal Bauer.

Jestli se do dalšího ročníku festivalu pustí, zatím netuší. Rozhodne se po prázdninách. Podle něj je škoda tento krásný přírodní areál v létě nevyužít ke kulturním radovánkám, ale…