Muzikálové představení She Loves Me tří tvůrců: Joe Masteroff, Jerry Bock, Sheldon Harnick mohou diváci pravidelně navštěvovat v Divadle F. X. Šaldy v Liberci.

Výrazně kontrastní dvojici představitelů tvoří v současnosti nejvyhledávanější a nejvýraznější interpreti fenoménu muzikál, dvě mladé tváře Jan Kříž a Radim Schwab. A právě oni odpovídali v rozhovoru, který je nejen pozvánkou na tuto výjimečnou divadelní událost.

Nejbližší reprízu uvede divadlo v sobotu 22. listopadu od 19 hodin.

Muzikál She Loves Me se hraje v libereckém divadle již skoro rok. Jak byste charakterizovali postavu, kterou v představení ztvárňujete?

Jan Kříž: George je naprosto obyčejný muž. Je takovým šéfem směny v jedné malé parfumerii v Budapešti a touží po lásce. V práci je velmi pečlivý a zodpovědný, ale v lásce velice nesmělý. Takže nakonec hledá lásku přes anonymní dopisování v seznamce v novinách. Má všechny mouchy obyčejného mužského, ale je to, myslím si i proto, velký sympaťák.

Radim Schwab: Je to velmi vtipně napsaná postava chlápka. Spí s každou slečnou, kterou potká, krade, intrikuje a to vše dělá s úsměvem na tváři a s určitou noblesou. Co je zač se dozvíme až na konci představení. Je to velmi dobře napsané ze začátku představení máte pocit, že je tam jen tak do počtu, ale…

Inscenace muzikálu She Loves Me byla vzápětí po své premiéře v libereckém divadle označena v Divadelních novinách jako sukces měsíce. Čím je pro Vás půvab a poetika tohoto díla specifická oproti Vašim jiným zkušenostem?

Jan Kříž: Pro mě je záhadou, že tento světový titul před námi ještě nikdo pro česká jeviště neobjevil. Je to poctivý prokomponovaný muzikál se skvělým libretem. Je napsán na půdorysu skvělé maďarské romantické komedie, která má i řadu dalších adaptací, včetně filmu Láska přes internet nebo Krámek na rohu. Prostředí staré maďarské parfumerie je kouzelné a zápletka je tak roztomile romantická, až je úsměvná. Já se do She Loves Me jako do díla okamžitě zamiloval. Je to úžasně poetický muzikál.

Radim Schwab: Je to komedie velmi vtipná a zároveň hudebně fantasticky prokomponovaná. Zároveň si ale myslím, že ten úspěch není jen v silném autorském zázemí, ale hlavně v silném tvůrčím týmu. Skvělá režie, scénografie, choreografie, vynikající orchestr, obsazení a výkony všech protagonistů. Všichni skvěle zpívají, tančí i hrají! Každé představení si užíváme a baví nás. Tím víc nás těší, že v divadelních novinách představení označili jako sukces měsíce!

Oba dva jste v současné době nejvyhledávanějšími interprety muzikálového světa. Ve kterých inscenacích vás mohou diváci, kromě představení SHE LOVES ME, vidět?

Jan Kříž: V současné době je to v Praze Horečka sobotní noci, Johanka z Arku, Osmý světadíl a Mauglí, mimo Prahu například v Plzni v Producentech nebo Spamalotu, v Budějovicích v Divotvorném hrnci nebo právě v Liberci ve Zpíváni v dešti. A kdyby mě tam nezastihli, tak mohou posluchači přijít 14.12 na můj Vánoční koncert v Praze :)

Radim Schwab: Momentálně hraji hlavní roli ve Fantomovi opery, v Mata Hari, v Mistero buffo, v Kytici v Semaforu a v dalších představeních. Za zmínku určitě stojí Šumař na střeše v Divadle Na Fidlovačce představení od autora She loves me!

Která muzikálová postava Vás měla možnost inspirovat v životě mimo divadelní prkna?

Jan Kříž: Po pravdě? Asi každá. Na herectví je krásné mimo jiné i to, že člověk zažije i věci, které se mu v životě nestanou. Že si prožije na jevišti osudy a situace jiných lidí. A každá taková situace je zkušeností, která člověka obohatí. Mohu říci, ze se od svých divadelních postav hodně učím.

Radim Schwab: Já to velmi odděluji, navíc většinou hraji vrahy, zabijáky a psychopaty. Takže naštěstí zatím žádná, alespoň doufám…(smích)

Muzikál vypráví o půvabné korespondenci dvou lidí. Píšete Vy sami ještě dopisy?

Jan Kříž: Ne. Dopis jsem nenapsal ani nepamatuji. Občas mi někdy nějaký přijde. Nedávno mi psala jedna starší fanynka. Je to krásné dostat krasopisně nadepsanou obálku a v ní rukou napsaný dopis čitelným písmem. Myslím, ze klasické dopisování v sobě mělo velkou dávku kultury, která v moderní komunikaci chybí.

Radim Schwab: No milostné bohužel ne, mělo to určitý půvab a krásu té doby. Dnes žijeme v době mobilů a internetu.. sms se vymažou a nezůstane nic…to je asi trochu škoda, ale s jednou kamarádkou jsme si ty sms zprávy psali do deníčku, tedy ona to sepisovala, byla to docela psina…po letech mi ten deník dala k nahlédnutí a váleli jsme se smíchem po zemi… Jinak dopisy píšu jen tátovi, žije mimo ČR a internetu se stále brání.

Jan KřížDržitel ceny Thálie v kategorii muzikál, je odbornou kritikou opakovaně označován za jednoho z nejvýraznějších mladých talentů současné české muzikálové scény. Jeho profesním těžištěm je Praha. Zde ztvárnil hlavní role například v muzikálech Pomáda (cena Thálie 2012 za roli Dannyho Zuka), Robin Hood (širší nominace na cenu Thálie za roli Robina z Loxley), Mauglí, Osmý světadíl, Děti ráje, Johanka z Arku, Touha, Kladivo na čarodějnice nebo Jack Rozparovač. Pravidelně je zván na hostování i do mimopražských divadel (např. muzikály Producenti, Sugar-Někdo to rád horké, She loves Me, Divotvorný hrnec, Dirty Rotten Scoundrels, Zpívání v dešti, Monty Python's Spamalot nebo Řek Zorba). V roce 2010 vyhrál první českou televizní muzikálovou castingovou show Robin Hood aneb Cesta ke slávě. V listopadu 2012 pokřtil své první sólové CD s názvem „Sečteno-podtrženo". Díky jeho výtvarným dovednostem je Jan Kříž i vyhledávaným divadelním scénografem. Vytvořil přes 30 návrhů scény a kostýmů pro inscenace divadel v Praze, Plzni, Liberci, Českých Budějovicích, Ústí nad Labem, Mladé Boleslavi, Olomouci, Brně, Opavě a Českém Těšíně

Radim SchwabTaktéž jeden z nejvýraznějších umělců v oblasti muzikálového umění. Kromě jiného, i jeho činoherně „expresivní" představení jednoho herce Mistero Buffo od italského autora Daria Fo, je oceňováno širokou veřejností. V současné době je hlavním představitelem světově známého a úspěšného muzikálu Fantom opery. Radim Schwab je neopakovatelný, nezaměnitelný a nepřehlédnutelný nejen svou výškou a vizáží, ale především hereckým a pěveckým projevem. Jeho předností je možnost interpretace jak operních, muzikálových, tak i popových děl. Jak často říkají mnozí, kteří jej slyšeli „live", jeho hlas je více než nutné slyšet znovu a znovu! V loňském roce vydal Radim Schwab své sólové album balad s názvem Amoroso. Za sebou má také řadu známých a prestižních projektů, jako jsou kupříkladu Excalibur, Obraz Doriana Graye, Šumař na střeše, Hello Dolly!, Kytice, Dáma na kolejích, Kladivo na čarodějnice či Jana Eyrová. Také roli v rockové opeře manželů Landových Klíč králů či dvě role v Mata Hari.