„Německo byl zlověstný obr, který nepospíchal, ale každým činem dokazoval, že to bude horší. Byla to univerzální zkušenost. Co se stalo Židům, se příště může stát Katolíkům, potom zase Evangelíkům, Američanům, ale i třeba Němcům. Je potřeba, aby se o tom mluvilo. Ne snad proto, že by těch šest milionů Židů a šest milionů „Nežidů" někdo litoval, ale proto, aby se to nestalo znovu," řekl v dokumentárním filmu Arnošt Lustig devět životů, sám spisovatel.

Dokument viděli první studenti

SPISOVATEL Arnošt Lustig.

Dokument měl premiéru 20. února v Praze, školáci z Liberce a okolí ho vídají na promítáních pro školy a gymnázia od 23. března. Veřejnost si ho může pustit na webových stránkách dafilms.com. Na internetu ale přijdou o zajímavou besedu s pamětnicí a přítelkyní Arnošta Lustiga Martou Kottovou, která přežila hrůzy Terezína i Osvětimi a nyní žije v Liberci, a producentem a režisérem Pavelkem. Liberecká veřejnost měla možnost dokument zhlédnout i s besedou ve čtvrtek 3. května v Knihkupectví a antikvariátu Fryč.

„Arnošt sem do Liberce moc rád jezdil. Vždycky tu měl na besedách úplně plno. Moje nejoblíbenější knížka jsou určitě Démanty noci," prozradila Marta Kottová.

Arnošt Lustig s nadhledem a humorem komentuje vlastní život. Celý dokument začíná odlehčeně, kdy spisovatel vypráví vtip. Poté začíná s vyprávěním, do jaké rodiny se narodil a jaké měl dětství.

„Když ses narodil, vážil jsi kilo devadesát. Byl jsi tak ošklivý, že jsem nad tebou stahovala peřinku, pak ses z toho docela vyklubal, říkávala mi maminka," směje se sympatický starý muž a je až neskutečné, po tom, jaké hrůzy prožil, kolik energie a radosti ze života z něj vyzařuje. O strastech a ohavnostech, které za války prožil, hovoří s nadhledem a nezaujatě.

Vypráví o něm i přátelé a rodinaMARTA KOTTOVÁ a IVO PAVELEK. Snímek Arnošt Lustig devět životů v Liberci představila kamarádka Arnošta Lustiga a producent a režisér.

Jeho povídání doplňuje jeho sestra Hana Hnátová, spisovatel a publicista Zdeněk Mahler, kamarád z Osvětimi Jiří Justic a kamarádka z Terezína Marta Kottová. Šedesátá až devadesátá léta potom vykreslil spisovatel Karel Hvížďala a herečka Květa Fialová.

Snímek připomíná i Lustigova poselství o daru a síle vůle k životu, která předávají jeho literární díla. V jedné z působivých scén filmu se autor zamýšlí nad samotnou podstatou svého literárního sdělení: „Často jsem se ptal sám sebe, proč ty moje knížky čtou mladý lidi. Myslím, že je to tím, že je zajímá možnost přežití. Oni v sobě mají podvědomě strach. Obavu z nejistoty, z další války. A proto ty knížky čtou, protože je v nich naděje."

V dokumentu jsou velmi dobře vyvážené momenty dojemné i hloubkové. Hovoří i o době strávené v Osvětimi, o které mnozí lidé nemluví ba si ji ani nepamatují. Popisuje ji jako peklo, ve kterém vládne plyn a naprostá bezcennost lidského života. Za den se spálilo deset tisíc těl a za noc dalších deset tisíc.

„Já si nedovedu představit, že by někdo Osvětim popsal. To je nesdělitelný, nepopsatelný. A to je důvod, proč nejlepší spisovatelé, kteří psali o Osvětimi, Tadeusz Borowski, Primo Levi, Jean Ameri, Peter Rawicz a další a další spáchali sebevraždu," doplňuje spisovatel.

Právě studenti jsou z dokumentu a besedy s paní Kottovou velmi nadšení. Někteří ji už znají ze školních besed a přátelsky se k ní hlásí. Stejně jako její přítel zastává Marta Kottová heslo, že by se o všech zvěrstvech mělo mluvit, aby se na ně nezapomnělo a nestalo se to znovu.

Ve filmu zazněl poprvé Terezínský marš

„Velmi mě těší, že v dokumentu zazněl Terezínský marš, jehož autorem je Karel Švenk. Tato píseň nikdy v žádném dokumentu nezazněla. Když mi to pak režisér řekl, celou noc jsem probděla a probrečela. Moc si toho vážím," doplnila nadšeně Marta Kottová.

Natáčení dokumentu trvalo velmi dlouho. Zkomplikovala ho i nemoc Arnošta Lustiga. „Jsem šťastný, že se v našem dokumentu podařilo zachytit ho v plné síle, kdy soustředěně a zamyšleně vypráví o svém životě a filozofuje i nadčasově. O něm je známé, že když ho něco nebavilo, tak po deseti minutách, i na vážné téma, začal povídat vtipy. V ten moment už ho nikdo nedostal ke kloudné práci," dodal režisér a producent Ivo Pavelek.

V nejbližší době uvidí dokument další studenti a školáci. Veřejnost bude mít brzy příležitost vidět snímek i s velmi bohatými bonusy na DVD, které již brzy vyjde.

MARTA KOTTOVÁ a IVO PAVELEK. Snímek Arnošt Lustig devět životů v Liberci představila kamarádka Arnošta Lustiga a producent a režisér.MARTA KOTTOVÁ a IVO PAVELEK. Snímek Arnošt Lustig devět životů v Liberci představila kamarádka Arnošta Lustiga a producent

Anotace

ARNOŠT LUSTIG - DEVĚT ŽIVOTŮ

Hodinový snímek je zamyšlením Arnošta Lustiga nad vlastním životem. Spisovatel je laskavým průvodcem a komentátorem, který s humorem a nadhledem provází diváka těžkým obdobím 30. a 40. let a končí až v současnosti. V tomto zamyšlení mu pomáhají sestra Hana Hnátová, dr. Zdeněk Mahler, kamarád z Osvětimi Jiří Justic a kamarádka z Terezína Marta Kottová . Léta 60. a 90. pak vykresluje Karel Hvížďala a Květa Fialová. Film zachycuje Arnošta Lustiga ještě v plné síle, kdy soustředěně sděluje svoje zkušenosti a názory svým osobitým a jedinečným způsobem.

Dokumentární film můžete zhlédnout na webu: http://dafilms.com/