„Nečekala jsem, že si ještě zahraji slečnu v muzikálu,“ vyjádřila se hned po zkoušce s úsměvem herečka Markéta Tallerová, které nová inscenace v Šaldově divadle dala jedinečnou příležitost předvést svůj komediální i pěvecký talent.

ROMANTIKA I DRAMA

Tallerová ztvárnila v muzikálu Ženy na pokraji nervového zhroucení madridskou herečku Pepu, jíž se ze dne na den obrátí celý svět vzhůru nohama. Opustí ji milenec, zjistí, že je těhotná a její nejlepší kamarádka si domů přivede teroristu. Výchozí zápletka tak rozpoutá bláznivý kolotoč romantických, dramatických i komických scén prokládaných pěveckými výstupy.

Generální zkouška černé komedie o vzniku rudé mumie, Leninovi balzamovači, proběhla 6. prosince v Malém divadle libereckého Divadla F. X. Šaldy. Premiéra bude 8. prosince. Na snímku zleva Václav Helšus (ležící) jako Lenin, Petr Hanák jako agent, Veronika
FOTO: Divadlo uvede hru Leninovi balzamovači k výročí VŘSR

„Ženy na pokraji nervového zhroucení jsou žánrově neobvykle pestré. Pohybují se mezi thrillerem, dramatem, komedií, fraškou a surrealismem,“ vysvětlil dramaturg inscenace Tomáš Syrovátka, podle kterého je nový muzikál z hudebního hlediska asi největší výzvou pro Šaldovo divadlo za poslední roky.

NENÍ JEN O PÍSNIČKÁCH

Divadelní adaptaci slavného filmu nastudovala mladá hostující režisérka Martina Schlegelová, spjatá se známým pražským Divadlem Letí, pro kterou to byla první režie muzikálu v kamenném divadle. „Mě ten titul moc baví, protože mám ráda texty, které v sobě mají absurdní humor, a tento ho má,“ okomentovala režisérka, která také zdůraznila, že je muzikál výjimečný svým důrazem na činoherní složku. „Není to jen o písničkách a tanečkách, ale zejména o situacích a postavách,“ dodala Schlegelová.

Jedno z děl výtvarnice Michaely Spružinové.
Bude nová výstava stažená? Jedni mluví o pornografii, druzí o cenzuře

AUTOŘI DONAHA

Kromě Markéty Tallerové v roli Pepy si v muzikálu zahrají a zazpívají Jana Hejret Vojtková, Karolína Baranová, Michaela Foitová, Martin Stránský nebo Martin Polách.

Autoři muzikálu Jeffrey Lane a David Yazbek jsou libereckému publiku dobře známí díky úspěšnému titulu Donaha! Ženy na pokraji nervového zhroucení měly svou premiéru na Brodwayi v roce 2010. Na tuzemských jevištích je jako první inscenovali v Chebu.

Jan Amos Komenský
Po kom je pojmenováno nejvíc ulic v zemi: Komenský vítězí nad Husem a Tyršem

Liberecká premiéra začíná v pátek v 19 hodin, druhá se koná už v neděli 4. února.