5. října bude mít premiéru v Malém divadle autorský kabaret Sialská dvojčata, který, jak už napovídá název, bude svéráznou poctou slavným libereckým architektům Karlovi Hubáčkovi, Miroslavu Masákovi a Otakaru Binarovi z ateliéru SIAL. Proslulá jména ale stojí i za vznikem samotné inscenace, na níž momentálně usilovně pracují tvůrci seriálu Šumná města: režisér Radovan Lipus a scénograf David Vávra.

LIBERECKÝ ZÁMEK se veřejnosti otevírá jen příležitostně.
Památky se otevírají návštěvníkům. V sobotu se konají Dny evropského dědictví

„Sialskými trojčaty pokračujeme ve snaze uvádět tituly, které jsou k vidění pouze u nás. Zároveň tak navazujeme na linii her spjatých přímo s Libercem,“ poznamenal šéf liberecké činohry Dominik Šimon, který se přiznal, že na tento titul se letos nejvíce těší. Co se týče dalších činoherních premiér, upozornil Šimon například na dvě moderní dramata Mikve a Srpen v zemi indiánů, které zavedou diváky v prvním případě do ortodoxní židovské komunity, v druhém na rodinné sídlo na americkém Středozápadě.

Sugar.
FOTO: Do libereckého divadla se po letech vrací sladká Sugar

„Mikve je obrovskou příležitostí pro osm našich hereček, ne každé divadlo si ji může dovolit nasadit,“ dodal šéf činohry. Kdo neholduje tíživým dramatům, může se vypravit například na pikantní komedii Klíčovou dírkou autora Joe Ortena. Na osvědčené tituly i méně hrané kusy láká i operní soubor. Kromě „hitovky“ Trubadúr Giuseppe Verdiho se v průběhu sezóny dočkají diváci Rossiniho Popelky a dvou jednoaktových oper Francesca di Rimini/Lakomý rytíř Sergeje Rachmaninova.

Seriál Génius se z velké části natáčel i na liberecké radnici, na náměstí Edvarda Beneše nebo před Severočeským muzeum.
Do Liberce míří velká filmová produkce. Natáčení omezí průchod městem

„Snažíme se mít pestrý výběr, proto zařazujeme i méně známé tituly, které se ale v zahraničí hrají běžně. To je případ Rossiniho, kdy se mnohem častěji nasazuje Lazebník sevillský než právě Popelka,“ okomentoval výběr šéf opery Martin Doubravský. Ten také poukázal na poslední hudební premiéru této sezóny, kterou bude slavný muzikál Divotvorný hrnec. „Liberecká inscenace bude opět dílem oblíbeného tandemu Oldřich a Jan Křížovi, kteří se tento týden vrátili před liberecké publikum v obnovené premiéře muzikálu Sugar,“ poznamenal.

V Divadle F. X. Šaldy v Liberci uvádí slavnou „měšťanskou truchlohru“ Friedricha Schillera Úklady a láska. Premiéra byla 15. června.
FOTO: Šaldovo divadlo končí sezonu tragédií

Poslední soubor Šaldova divadla, balet, si naplánoval na tuto sezónu dvě premiéry. 16. listopadu mohou diváci poprvé zhlédnout výpravné taneční představení Vánoční koleda inspirované slavnou povídkou Charlese Dickense. „Doufáme, že se nám touto inscenací podaří nahradit populárního Louskáčka, kterého jsme hráli několik sezón,“ uvedla šéfka baletu Alena Pešková. Druhou premiéru baletní premiérou bude na konci března adaptace dramatu Bouře Alexandra Nikolajeviče Ostrovského.

(S)tvoření.
„U nás může rozkvést ten, kdo by v jiném souboru odumřel,“ říká Alena Pešková