Poslední album Davida Kollera, které nahrál s vybranými hosty a nazval David Koller & Friends, získalo hodně pochvalných recenzí. Na Kollerovu sólovou tvorbu si zde posvítili v osobitých interpretacích takoví hudebníci jako rappeři Vladimir 518, Kato z Prago Union, rockeři Hentai Corporation, popový zpěvák Ben Cristovao, nebo jiskřivá slovenská zpěvačka Katarzia.

Letošní turné k desce zakončí David Koller se spřátelenými muzikanty právě ve vratislavickém Kulturním centru 101010, symbolicky ve čtvrtek 17. listopadu. Pro Kollera tohle datum hodně znamená, sám hudebník se v poslední době několikrát vyjádřil k aktuální společenské situaci u nás. A teď také řekl i pár slov k právě vydané desce a turné, které je doslova našlapáno zajímavými jmény populárních muzikantů.

Jak jste zatím spokojený s turné?

Dostal jsem se blíž k tvorbě umělců, jejichž hudba a přístup se mi velmi líbí. Pro mě jsou to opravdu vynikající umělci a těším se ze spolupráce s nimi. S některými (Vladimír 518 nebo Ben Cristovao) se znám dlouho, ale jinak to jsou pro mě spíš noví lidé. Koncerty sice letos končí, ale rád bych něco s tímhle projektem udělal i napřesrok.

Ten nápad vzešel od vás nebo z vašeho okolí ?

S tím nápadem přišel Pavel Eichler, náš manager.

Podle čeho jste si vybíral interprety?

Vybíral jsem podle toho, kdo se mi líbí na naší i slovenské scéně, resp. aby to byli lidé z rozličných žánrů.

Kdo desku produkoval?

Produkovali si to umělci sami, resp. jejich producenti. Kdo chtěl, tomu jsem půjčil studio.

Předpokládám, že to i pro vás bylo inspirativní, je to tak?

V každém případě mi to ukázalo jiný pohled na moji muziku. Jestli to se mnou něco udělá, poznám asi později, ale jsem velmi rád, že ty nahrávky vznikly. Ten crossover je dnes asi všude, ne? Deska vychází digitálně a na vinylu.

Je to otázka marketingu nebo i vy osobně přemýšlíte o hudebním nosiči?

Kromě toho, že to hraje líp než Wav nebo MP3, tak je to takový retro, řekl bych. Já jsem do něj koupí gramofonu také naskočil. Chápu to tak, že jsou někteří lidé unaveni množstvím muziky, která se jim (a pojďme si říct, že často nechtěně) vloudí do života, a tady si sednete, pustíte první stranu, patnáct minut klid ode všeho, uděláte si čaj, pustíte druhou stranu, neklikáte, nečumíte do kompu. Prostě to může mít jinou kulturu. Jinak CD asi vydáme příští rok. Na jednu stranu je dobré mít možnost více hudeních nosičů.

S jakými muzikanty v Liberci vystoupíte ?

Moje kapela je: kytarista a zpěvák Michal Pelant, Marek Minárik na basu, Adam Koller bicí, Víťa Halška percusse, Kuba Zitko Klávesy no a já. A pak naši hosté Vladimír 518 s Mikem Trafikem (alespoň myslím, že s ním) a Hentai Corporation.

Některé covery jsou opravdu překvapivé, třeba ten od slovenské zpěvačky Katarzía. Zaslechl jsem něco o vaší další spolupráci, je to tak?

Katarzii mám, abych se přiznal, v uchu či v autě dost často. Její nová deska je skvělá. O spolupráci nic nevím, ale udělala k písni Záchranár také videoklip, kde jsem si rád zahrál šoféra a její cover je vynikající.

Zarazila vás nějaká verze, že jste si třeba řekl, tady to už ne?

Určitě nejostřejší jsou Hentai Corporation. Jsou nekompromisní pankáči, a to mám rád. Říkal jsem jim, to je moc kluci a oni říkali, Davide, to je teprv začátek.

V projektu je i Vladimír 518 a Kato z Prago Union, oslovuje vás hiphopová scéna, rap?

Oslovuje mě především text, a to napříč žánry. Kato je nyní asi největší básník, který dělá muziku. Jeho album z léta je nejvíc.

Máte sám rád coververze jiných kapel?

Vždycky to bude o té které písni. Poslední album s J. Cashem udělal asi jeden z největších producentů, co na týhle planetě jsou, a tím je Rick Rubin. Byli na tu nahrávku hned tři producenti. První natočil s J. Cashem (asi už velmi nemocným) zpěv, který upravil, druhý vymyslel a natočil se studiovou kapelou aranžmá, inženýr v jiném studiu to smíchal a všichni to posílali R. Rubinovi a ten to zhodnotil, okomentoval a jeli takhle dál a dál. Neuvěřitelnej koncept. Takový tým si nedovedu představit. Ta nahrávka je dokonalá.

Po tomhle turné už tušíte, jakým způsobem nasměrujete vaši kariéru dál?

Všechno je možné, spolupracuji s různými umělci jako je Katt, neboli Kateřina Chroboková skvělá varhanice, s Michalem Pelantem na jeho nových písních, v Mikulově trochu natáčím s místníma grupama, dělám na svých nových písních a nápadech. Připravujeme se s Lucií na na natáčení nového alba v příštím roce.

Jakou vy osobně posloucháte v poslední době muziku?

Vnímám muziku přes své děti. Občas je to hrůza k počítačovým hrám nebo youtube komunita vytvářející vládce dětského světa, občas mi ale ukážou něco dobrého, jako třeba jejich hrdinu Bruno Marse. Hudbu poslouchám jen v autě nebo ve studiu. Doma moc ne. V roce 2000 vyšel v Německu komplet J. S. Bacha, a to se někdy taky hodí. Můžete při něm krásně zvolnit tempo. Často poslouchám většinou americké bubeníky, na ty mi dává tipy Martin Valihora. Na tancování jsou výborní kluci z Afriky, na to stačí Youtube. Pak mám svoji klasiku jako Snoop Dogg. Teď, jak zemřel Prince, tak se objevila spousta vynikajících koncertů, z českých luhů jsou výborní noví Priesnitz a ten náš Kato s Prago Union. Slovenští Korben Dalas mě taky dost dlouho drželi v sedle.