Díla, zobrazující převážně nevinný dětský svět skrývající nebezpečí, čelící nejistotě a zlu, nabízí aktuální výstava v galerii Prostor 228. Jejich autorem je současný český malíř, jilemnický rodák a žák Jiřího Šalamouna či profesora M. Lüpertze, Lubomír Typlt. Prostřednictvím expresivních postav chlapců a dívek malíř odkrývá svět dětské krutosti. Svět, který čelí nejistotě a zlu, které těká ve vzduchu.

JAROMÍR TYPLT A MICHAL RATAJ při vystoupení v galerii Školská 28 v Praze.
Rataj a Typlt vytvářejí společnou Škrábanici

„Rozvolněný expresivní rukopis, gestická živost podtrhuje silné obsahové sdělení,“ popisuje Typltovo dílo galeristka Michaela Jermanová. Motiv zděšení podle ní zůstává v obrazech skryt. Původce nebezpečí je mimo úhel našeho pohledu. „Divák je tak vystaven atmosféře blíže neurčeného strachu, pohybuje se mezi poznáním a obavou z prolomení dosavadních jistot,“ dodává Jermanová. Tušená agresivita se u Typlta přesouvá do barev. Pocit zděšení umocňuje agresivní červená, modrá, chromová žluť a smaragdová zeleň.

Dílo Lubomíra Typlta je zastoupeno v mnoha veřejných sbírkách, například v Oblastní galerii v Liberci, v Muzeu umění v Olomouci či soukromých sbírkách, převážně v Německu a Holandsku.

Giorgio de Chirico: Piazza d´Italia, 1971. Sbírka H. Klewana.
Výstava v Oblastní galerii v Liberci trhá rekordy

Vstup na výstavu je zdarma. Galerie má ale otevřeno pouze v úterý a středu, od 9.00 – 13.00 a 14.30 – 19.00. Najdete ji ve Studničné ulici 227 se vchodem z Perlové ulice, nedaleko budovy krajského soudu