Inspirace umělci může přijít odkudkoliv. Potvrzuje to každoroční přehlídka Bakalaureáty v Severočeském muzeu, kde své závěrečné práce předvádějí studenti z katedry designu Technické univerzity.ONDŘEJ LUDÍN: Vertitus Verilis. Kolekce návrháře vyniká precizním krejčovských zpracováním a českým původem veškerého materiálu.

Někoho inspiruje jiný umělec, jiného zase literatura, divadlo, výtvarný směr, hudba či příroda.

Někteří studenti si vyberou i mnohem osobnější podnět. Návrhářka skla Marie Peerová ve svém projektu Záznamy z nitra zaznamenala svůj boj s epilepsií, který vyhrála. „Jeden objekt znázorňuje zdroj vzniku epilepsie a další dva léčení v podobě vyšetření na magnetické resonanci a EEG, které musí každý epileptik podstoupit. Já jsem se z nemoci již vyléčila," řekla studentka.

Osobní i profesionální

„Téma práce je zajímavé. Protože je osobní, studentka se skrze něj vypořádává se svým údělem. Díky tomu vznikly tři solitérní objekty a zvládla to naprosto profesionálně," pochválil ji vedoucí práce Oldřich Plíva.

Nejoblíbenější součástí Bakalaureátů je módní přehlídka. Letos se na ní představilo přes dvacet návrhářů se svými kolekcemi, které nadchly svou rozmanitostí a odlišností. Převládaly samozřejmě dámské kolekce, ale ani pánové nepřišli zkrátka. Elegantní pánskou kolekci s názvem Vertitus Verilis vytvořil návrhář Ondřej Ludín.

ZÁZRAKY Z NITRA. Návrhářka skla Marie Peerová ve svém projektu Záznamy z nitra zaznamenala svůj boj s epilepsií, který vyhrála.

„Moje kolekce je určená mužům gentlemanům, kterým není lhostejné, jak se oblékají při různých příležitostech. Všechny materiály včetně knoflíků, nití, zipů … pocházejí z Čech. Zajímavostí také je, že saka nezpracovávám novodobou konfekční technologií, ale tužím je klasicky, ručně. Tím ten oblek dostává lepší tvar a je v uvozovkách řečeno trojrozměrný na rozdíl od sak, které koupíte v obchodech," vysvětlil student.

Vedoucí jeho bakalářské práce nejvíce oceňuje precizní krejčovské zpracování oděvů. „Jde o kvalitní pánskou „krejčovinu", která se dnes už skoro nevidí. Cením si i českého původu modelů," zhodnotil kolekci Svatoslav Krotký, vedoucí výtvarného oddělení katedry designu.BAKALAUREÁTY. Vrcholem přehlídky bakalářských prací je vždy módní show.

Elegance i sport

Letošní přehlídce vládly elegantní modely, našlo se ale i několik sportovních kolekcí. Jednou z nich byla i Šachová partie návrhářky Kristýny Opálkové.

„Miluju černobílou kombinaci a od začátku jsem věděla, že chci takto barevnou kolekci. Až postupně jsem se dopracovávala, čím bych se mohla inspirovat. Nakonec mě napadly šachy. Nejsem sice šachistka, ale umím je samozřejmě hrát. Oděvy nepředstavují jednotlivé figury. Vybrala jsem si motiv šachovnice," představila své modely studentka.

BAKALAUREÁTY

výstava bakalářských prací studentů katedry designu Fakulty textilní TUL

Kdy: do neděle 9. června

Kde: Severočeské muzeumLiberec

Její vedoucí práce si cení ucelenosti tématu i kolekce. „Modely znázorňují barevnost šachů černou a bílou, vychází z geometrického tvaru a z myšlenek, kam vést tah. Na této práci názorně vidíme výsledek celé výuky, jak se studenti dovedou soustředit na to, co chtějí vyjádřit," ocenila vyučující Emilie Frýdecká z výtvarného oboru.BAKALAUREÁTY. Vrcholem přehlídky bakalářských prací je vždy módní show.

Vzrůstající úroveň

Celým programem provázel přítomné historik umění Oldřich Palata, který poznamenal, že výtvarná úroveň na katedře designu rok od roku stoupá.

„Liberecká katedra je ve srovnání s jinými vysokými školami velmi specifická. Nabízí studium technicko-výtvarného směru. Někdy si na to žáci maličko stěžují, ale já jsem přesvědčen, že je to výhodou, protože studenti z jiných kateder i fakult mají k sobě blízko a mají potom i možnost poznat celou řadu nových materiálů, jejich zušlechťování a nové technologie. To nikde jinde nepoznají," dodal Oldřich Palata.

Cenu děkanky fakulty získala Lubica Skalská za svou kolekci Kamenné světlo. Nominaci na sklářské ocenění od nadace Preciosa získala Kateřina Šípová s bakalářskou prací Na stole.