Se zájmem se setkala především historicky nejrozsáhlejší zahraniční prezentace českého loutkového divadla s názvem Okno do českého loutkářství. Ta nabídla návštěvníkům festivalu pohled na historii českého loutkářství na ploše deseti výstavních sálů.

„Okno do českého loutkářství bylo na festivalu přístupné déle než týden, přičemž jen během prvního dne navštívilo kolekci bezmála dva tisíce lidí,“ řekl Deníku mluvčí Naivního divadla Jakub Hora.

Úspěch českých loutek podtrhla také plná hlediště na všech představeních českých divadel v Tolose, která mohla sledovat inscenace tří českých profesionálních loutkových scén a dvou nezávislých souborů.

„V rámci jubilejního pětadvacátého ročníku festivalu tak zavítalo Naivní divadlo do řady baskických měst a liberecké představení Janek a kouzelná fazole viděli ve španělské verzi malí diváci ve městech Tolosa, Eibar, Pasaia a Ordizia,“ doplnil Jakub Hora.

Festival okořenil také Kulatý stůl, během kterého se setkali s divadelníky z řady zemí ředitelé plzeňského a libereckého divadla a významní čeští divadelní teoretici Nina Malíková a Jan Blecha, který byl zároveň kurátorem výstavy Okno do českého loutkářství. Ta se teď vrátí do Čech. Od 21. prosince jí budou moci obdivovat návštěvníci Moravského zemského muzea v Brně.