Zde se odehrává příběh o lásce, touze, zklamání i zradě, zde divoká příroda a nepohodlné podmínky přežití urychlují zrání postav.

Tragikomickou hru nejen o ženském údělu nastudovala činohra libereckého divadla vkomorním prostoru Malého divadla. Režisérce Lídě Engelové se spolu sautorem scény Ivo Žídkem podařilo vytvořit iluzi opuštěného poloprázdného místa na zeměkouli. Scéna je spolu skostýmy (Ivana Brádková) laděná do světlé barvy kamenů, vybledlých pod žárem slunce a věčným omýváním dlouhými dešti. Scénu tvoří nakloněná rovina, po které se herci pohybují tak, že musejí ručkovat po lanech – jako když opičky šplhají po liánách někde vpralese.

Hlavními postavami jsou pastor Aneas (David Punčochář), který připlouvá na Hirtu spolu se svou mladou ženou Isabelou (Šárka Bilíková) šířit křesťanskou víru.Oba na ostrově tváří vtvář drsným přírodním podmínkách dozrávají. Hledají a nacházejí cestu jeden kdruhému a učí se porozumět i každý sám sobě. Trochu naivní, ostýchavá, důvěřivá a často se podřizující Isabela dospívá vsebevědomou a emancipovanou mladou ženu. Na ostrově, zněhož hned první den po příjezdu chtěla utéci, by nejraději zůstala. Její muž pastor se během pobytu na Hirtě zbavuje svých despotických sklonů a učí se chápat ostatní lidi do hloubky, zatímco dříve své vciťování jen hrál.

Ovšem skutečnou hlavní hrdinkou Slaměné židle je Lady Rachel, u které se autorka hry inspirovala skutečným ženským osudem. Rachel je na ostrově uvězněná proti vlastní vůli. Odložil ji sem její milovaný manžel, jemuž porodila osm dětí, protože mu začala překážet vkariéře. Smutný osud ženy, kterou její muž prohlásil za blázna, a která marně usiluje o návrat do civilizace, a ještě vpodání výborné Markéty Tallerové, je asi příběhem, který diváka zasáhne nejsilněji. Svůj nejednoduchý osud ve zkratce vyjeví ovšem i služebná Rachel Oona (Eva Lecchiová).

Vdivadle se pod vedením režisérky Lídy Engelové urodila zajímavá citlivá inscenace, která k divákům promlouvá tím nejsnazším a zároveň nejtěžším na divadle: pečlivě propracovanými příběhy jiných lidí, i sjejich základními otázkami – kdo jsme, odkud a kam jdeme a zda ta cesta vůbec stojí za to.