Kolik alb už Bínova parta za ta léta natočila a vydala? Podstatná je pro ně i pro jejich fanoušky nahrávka, ke které se aktuálně schyluje… I když vlastně proč se na chvíli neohlédnout? Vždyť jejich slavný a dlouho nepřekonaný debut Shooba Dooba, který vyšel už v roce 1999 u Intermusic. Na tolik let definoval zvuk jedné originální kapely, party charakteristické i tím, že snad nikdy nezpívala česky. Nebo se pletu?

HALÓ, JSME ZPÁTKY!

Jejich pestrá alba pak následovala jedno po druhém: Try (2001 Intermusic), Home? (2002 Indies Records), XL Live (2004 Indies Records), Mom (2005 Universal Music) a Dream (2009 Indies Scope). Nyní jsou „Minuty“ zpět a tvrdí: Žádný náš koncert není dvakrát stejný.“ A také: „Jsme zpátky!“

Zdroj: Youtube

„Síla kapely spočívá především v živých energických koncertech, které jsou z velké části tvořeny improvizací. Propojují žánry jako soul, groove, jazz, blues, funky či world music. A protože, jak sami říkají, nejsou porostlí mechem, jsou otevřeni i vlivům současné hudby. Na minutovský pelmel se nejen dobře tančí, ale jelikož jde o výjimečné muzikanty, dobře se na ně také dívá,“ tvrdí jejích současná manažérka Barbora Olšanová, v jejíž „stáji“ nyní je také Zrní.

MÁME JASNÉ CÍLE

Tedy: „Po koncertním návratu loni a předloni si „Minuty“, jejichž hráčské umění hraničí s genialitou, vytyčili jasné cíle: chtějí získat ke svým stávajícím fanouškům i publikum, které je nezažilo, oslovovat co nejpestřejší spektrum posluchačů, navázat na své úspěchy v Evropě, a šířit radost. Jejich pilné zkoušení, stále častější koncertování a nadšení z opětovného hraní navíc směřuje k vydání nové desky,“ už se těší manažerka. Aktuálně zve v sobotu 20. října do libereckého Clubu Warehouse.

Martin Fryč.
V Knihkupectví a antikvariát Fryč oslaví Velký knižní čtvrtek

ZDENĚK BÍNA A SPOL.

Kapelu tvoří uznávaní muzikanti; zpěvák, kytarista a autor písní Zdeněk Bína, baskytarista, dvorní textař Fredrik Janáček a výjimečný bubeník Dano Šoltis. „Minuty“ i mírně změnili název na minus123minut (dřív -123min).

PŘESVĚDČÍ MUZIKOU

Nahráli v letech 19962009 pět alb, mají Anděla za Objev roku 1999. Bavili přední festivaly i kluby naše a slovenské. Jako jedna z mála tuzemských kapel bavili zahraničí, odehráli na 200 koncertů v klubech i na festivalech (Holandsko, Polsko, Francie, USA i Anglie…). Na to vše „Minuty“ teď chtějí navázat!

Zrodila se hvězda.
Tip na film: Lady Gaga a Bradley Cooper září ve filmu Zrodila se hvězda