V tomto domě, jak se vypráví, se usadil na začátku 19. století tajemný tovaryš. Lidem se vyhýbal, s nikým se nestýkal, ale přesto lidé v jeho okolí brzy poznali, že se zabývá alchymií a jinými okultními vědami. Tovaryš pracoval hlavně v noci, přes den dlouho vyspával. Ale jak padla tma, v jeho domě se rozsvítila světla. Kdo by nahlédl dovnitř, spatřil by mládence, jak vaří roztodivné věci v hrncích, různě pokřivených křivulích a baňkách. Ale nejen že vařil podivné tekutiny či tajemné tinktury a extrakty.

Přijímal i velmi divné návštěvy. Byly to postavy v posmrtných maskách. Na těchto návštěvnících prý alchymista zkoušel své rozmanité výtvory. Tovaryš měl také koně. Bujného a černého jak kolomaz. Na tomto koni si vyjížděl na krátké, ale i dlouhé vyjížďky po hornatém okolí Lázní Libverda. Nevyjížděl však o nocích jasných, kdy na obloze září tisíce hvězd a hvězdiček. Pro své vyjížďky si vybíral noci temné, nejlépe bouřkové. Takové noci míval rád. Blesk stíhal blesk a rachot hromu byl násoben skalnatými údolími. Byl to záhadný, divný člověk.

Hrabě Kristián Filip Clam – Gallas založil nové lázně v začátcích 19. století a objevené prameny minerálních vod často dostávaly jména po členech hraběcí rodiny. V roce 1802 nechal právě Kristián Filip postavit památník velkovévodovi Karlovi, pozdějšímu vítězi bitvy u Aspernu. U příležitosti postavení a otevření nového památníku se v Libverdě dne 31. července 1802 pořádala velká slavnost. Celá lázeňská alej byla bohatě vyzdobena, svoláno bylo množství významných lidí, šlechty domácí i z nedaleké ciziny a samozřejmě přišlo i velké množství prostých obyvatel z celého Frýdlantska. Jen tajemného alchymistu nikdo nepozval. Nikdo na něj nevzpomněl.

Alchymista se chtěl pomstít a nakonec se mu to povedlo. Právě když slavnost byla v plném proudu a veselí, zčista jasna, velice rychle se ještě před chvilenkou blankytně modrá, jasná obloha hrozivě zatáhla.

Přišla silná bouře jakou zde dlouho nikdo nepamatoval. Nenadálá bouře velkou slavnost zcela zhatila.

A jak skončil onen tajemný okultista a alchymista ? Jako člověk upsaný Ďáblu a silám pekelným.Prý se to stalo o jedné velikonoční sobotě. Zvony začaly divoce vyzvánět a tu z krbu v alchymistově domě vyskočil čert. Milého tovaryše popadl a odnesl ho rovnou do pekla.