„První z výstav, která je přístupná od tohoto čtvrtka, je unikátní projekt s názvem Soustředěný pohled,“ uvedl pro Deník odborný pracovník galerie Jan Červinka.

Pohled kurátorů výjimečné výstavy, na které se podílí dvacet sedm galerií z celé republiky, se soustředí na grafiku šedesátých let. Doba tání přála v té době nejen politické situaci, ale i umělecké tvorbě. Šedesátá léta jsou pro českou kulturu vzácným obdobím, které je ale podle odborníků málo připomínáno.

„Jedná se navíc o unikátní věc ještě z jednoho pohledu. Grafické listy se vůbec málo vystavují. Podléhají vnějším vlivům,a proto je často najdeme jen v archivech. My je nyní vystavíme pro širokou veřejnost,“ popsal Jan Červinka.Vernisáž proběhne v galerii zítra v podvečer.

Další dvě výstavy galerie chystá na polovinu prosince. Jméno Vratislav Karel Novák je veřejnosti známo. Rodák z Jablonce nad Nisou se proslavil nejen obřím kyvadlem na pražském „Stalinu“. Jeho dílo sahá za hranice republiky. Po letech se ale Vratislav Karel Novák vrací se svým dílem do regionu prostřednictvím výstavy. V oblastní galerii budou k vidění nejen Novákovy plastiky, ale také šperkařské práce, kterým se již delší dobu velmi úspěšně věnuje.

Připravovaná výstava ponese název Identifikace. Vypoví mnoho o životě i díle profesora VŠUP. Vernisáž pracovníci galerie naplánovali na třináctého prosince.

„To je dokonce v den autorových narozenin,“ uvedl raritu Jan Červinka, kurátor výstavy.

Tentýž den galerie nabídne především milovníkům ilustrací vernisáž výstavy Luboslava Pala. Ten v oblastní galerii představí své dílo na stránkách dětských knih.

„Tento typ výstavy již k předvánočnímu období patří. Navazujeme na tradici z loňských let. Minulý rok v tuto dobou jsme vystavovali díla známé ilustrátorky až z Japonska,“ dodal Jan Červinka. Výstava slovenského kreslíře nese přitažlivý název Barevný vodopád.