„Osobně bych se chtěl dostat alespoň na číslo dvacet, kdy budu slavit šedesáté narozeniny. Celá ta akce je ale tak nádherně rozjetá, že si říkám, že by byla škoda kdyby zanikla.

I když třeba již nepůjde o benefiční koncerty byl bych rád kdyby v nich pokračovala má dcera Adéla,“ řekl Deníku Luděk Vele.

Minulé ročníky vynesly památce 1,7 milionu korun. Sdružení na záchranu kaple díky nim obnovilo varhany, rám oltářního obrazu nebo zavěsilo do věže nový zvon.

“Letos máme zatím na účtu 550.000 korun. Nechali jsme vyrobit kopii horního oltářního obrazu,“ dodal.

Další finance pomohou restaurovat podle požadavků památkářů votivní obraz od neznámého autora ze 17. století, který visí před kaplí.
„Původní je zchátralý a loupe se z něj barva,“ dodal umělec.

Benefiční představení patří k létu na Grabštejně od roku 1993. Dosud se na nich vystřídalo 56 umělců - převážně sólistů Národního divadla v Praze, do improvizovaného hlediště zasedlo přes 9200 diváků.

Kromě šesti koncertů, které měly na programu písňovou tvorbu, uvedli umělci sedm oper. Dvořákovu Rusalku zařadili do programu dokonce dvakrát. Připravili i Jakobína a Čerta a Káču.

Ze Smetanových oper Vele uvedl Prodanou nevěstu a ze zahraničních Rossiniho Lazebníka sevillského a Puciiniho Bohému. V Mozartově scénickém provedení Dona Giovanniho se představí osm pěvců a sbor pražského Národního divadla.

„V hlavní roli se letos poprvé představí Martin Bárta,“ poznamenal Luděk Vele.

Scéna nevznikla poprvé amatérsky, ale vyrobí ji studenti třetího ročníku jablonecké uměleckoprůmyslové školy. V improvizovaném hledišti, které tvoří židle vedle židle, je asi 800 míst.

Benefičnímu koncertu bude předcházet vernisáž výstavy soch Olbrama Zoubka. Jedenaosmdesátiletý sochař a restaurátor vystaví soubor 15 bronzových soch, většinou ženských postav, který vytvořil od roku 1967.

„Sochy stojí přímo na zemi bez soklu, aby se s nimi mohl divák setkat a vést dialog,“ uvedl Josef Vinklát z obrazárny sv. Barbory.