Součást liberecké stálé expozice Německé malířství devatenáctého století putovala do Německa po vzájemné dohodě odborných pracovníků české i německé strany.

Ne nadarmo může být Liberec pyšný jak na hodnotná díla, která přes rok vystavuje, tak na fakt, že součást z nich zaujala zahraniční galeristy a představí se tak v tří set tisícovém centru Švábska, které leží na jihozápadě Bavorska.

„ V období dovolených tak lze navštívit v bavorském Augsburgu zajímavou mezinárodní akci, na které zásadním způsobem spolupracuje liberecká Oblastní galerie“, uvedl magistr Jan Červinka, odborný pracovník liberecké galerie.

Oblastní galerie spravuje rozsáhlou a významnou sbírku německého malířství předminulého století.

Za její vznik vděčí liberečtí pracovníci galerie vzdělanému mecenáši s vytříbeným vkusem, Heinrichu Liebigovi, který v době německé vrcholné tvorby devatenáctého století žil a velmi citlivě dokázal krásu německy hovořících děl vnímat, rozeznat a ocenit.

O tom, že významný podnikatel rakouské monarchie má na výstavu v Augsburgu svůj pomyslný podíl svědčí i to, že Liebigův portrét samotnou výstavu uvádí.

Dále je expozice členěna tematicky. V jednotlivých sálech můžeme při kulturní procházce ocenit krásu a přesnost portrétů, potěšit se žánrovou malbou a krajinomalbou.

Bavorský Augsburg je významným kulturním střediskem. Město se stará o sedm muzeí a galerií, které jsou spojeny do jediné instituce.

Výstavu Sehen ist alles, na níž se Liberec podílí, lze navštívit paláci Schaezlerů na augsburské Maxmilienstrasse, v historické části města.¨

Nejen výstava je tedy kulturním zážitkem a pastvou pro české, německé i kterékoliv jiné oči.

Schaezlerpalais je pozdně rokokový palác, který představuje významnou architektonickou památku Augsburgu. Od doby svého vzniku se zachoval v téměř nedotčeném původním stavu.

Před pár lety proběhla v paláci rekonstrukce, která byla podřízena přizpůsobení budovy právě pro galerijní účely. Liberecké obrazy mají proto v německu pro vystavování ideální podmínky.

„Letošní letní výměna liberecké Oblastní galerie s Augsburgem má pro obě města zásadní význam. Jde totiž o počin zcela unikátní. Takto početná kolekce obrazů ze sbírky Oblastní galerie v Liberci se vůbec poprvé souborně představuje ve Spolkové republice Německo“, potvrdil velký význam projektu odborný pracovník Oblastní galerie Jan Červinka.