Během sobotního dopoledne zaplnily náměstí před radnicí desítky historických vozidel a také dva cyklisté na vysokém kole. Tato výjimečná podívaná přilákala během krátké chvíle stovky Liberečanů.

„Nejcennějším kouskem zde v Liberci byl jediný pojízdný exemplář luxusního vozu RAF, typ A10 z roku 1909,“ uvedl hlavní pořadatel a předseda správní rady Mobile Muzeum ČR Svatopluk Holata.

Záliba v historických automobilech není zrovna levný koníček. „Hodnota vozu RAF, který byl k vidění v Liberci, je skutečně velmi vysoká. Pohybuje se na hranici sedmi až osmi místného čísla,“ prozradil Deníku Svatopluk Holata.

Soutěž veteránů Tour de Moravia – 500 mil českých byla rozdělana na více částí. V jedné z nich závodily historické motorky a repliky vysokých kol. K překvapení pořadatelů zvítězil cyklista Bohuslav Polák. „Trochu tomu napomohla náhoda,“ vysvětlil Svatopluk Holata. „Motorky totiž nedojely do cíle, takže vysoké kolo s přehledem zvítězilo,“ upřesnil.

Bohuslav Polák se jízdě na vysokém kole věnuje již od konce devadesátých let. „V roce devadesát osm jsem v televizi viděl pořad o jakémsi panu Josefu Zimovčákovi, který na vysokém kole jel napříč Amerikou,“ vzpomíná na své začátky Bohuslav Polák. „Velice mě to zaujalo, takže jsem sehnal kontakt na pana Zimovčáka, a pak už to šlo ráz na ráz,“ poznamenal Bohuslav Polák, který zasvětil do tajů vysokého kola i svého vnuka.