Hlavním hostem tradičního hudebního pořadu bude totiž pražský klezmer band Trombenik. Pětičlenná kapela se nechala zmámit písněmi židovských hudebníků z východní Evropy a Ameriky devatenáctého a dvacátého století v roce 2001.

Žádný z členů Trombeniku přitom do té doby neměl z klezmerovou hudbou žádné zkušenosti. V současné sestavě kapely se tak skrývá rocker, folklorista, středověký trubadůr, alternativní polykač taktů, folkař, funkyman či ethnovlnař.

Barevná hudební minulost přitom výrazně určuje styl a směr, kterým kapela kráčí. Klezmerové melodie totiž kapela koření jazzem, směsí latinskoamerických rytmů a přísadami z folklóru Rusi, Rumunska, Bulharska či Turecka. Hudbě Trombeniku přitom nechybí ani rocková razance, která dělá jejich hudbu atraktivní i mladším posluchačům.

Jako klezmer band stál Trombenik před posluchači v Praze, na Moravě i v zahraničí. Kromě klubových vystoupení si kapela zahrála také na velkých podiích festivalů. Trombenik si zahrál například v rámci doprovodného programu Febiofestu nebo v rámci festivalu United Islands of Prague.

Hudební rozpětí pražského klezmer bandu navíc dokumentuje fakt, že se pravidelně dostává do programů s vážnou hudbou a jindy zase zcela nevázaně vyhrává do tance na svatbách.

Třešničkou na dortu je pak spolupráce kapely s Divadlem na Prádle, kde kapela účinkuje v představení Sphil zhe mir a lidele in jidish.

Program pořadu World Experiment, který se uskuteční ve čtvrtek 31. května od devatenácti hodin v Experimentálním studiu Lidových sadů, doplní Taneční skupina Mayim, která vznikla při Židovské obci Liberec.