Mladí lidé čím dál častěji večer po vypnutí televize ulehají do postele a místo sexu pokračují ve sledování videa přes tablety a mobilní telefony. S takovým závěrem přišla nejnovější studie publikovaná v odborném magazínu Energy Research and Social Science.

Vzpomínáte na svou první velkou lásku? Na první pusu? Podílejte se na unikátní anketě Deníku ZDE:

Jak milují Češi.Zdroj: Deník

Výzkum Lancasterské university prokázal, že vlivem online streamingových služeb se prodloužila tradiční doba sledování televize až za 22. hodinu. Právě to má podle odborníků za následek celkový pokles zájmu o sex, což potvrdili i vědci z univerzity v Cambridgi.

Zatímco v roce 1990 zažívali lidé ve věku 16 až 64 let průměrně pět sexuálních styků za měsíc, v roce 2000 toto číslo kleslo na čtyři a v roce 2010 dokonce na tři. Odborníci varují, že pokud bude zájem o pohlavní styk klesat tímto tempem i nadále, nebudou lidé kolem roku 2030 souložit už vůbec.

Vojta Dyk a Tatiana Vilhelmová se vzali. Pro svatbu zvolili poutní místo  Blatnici pod Svatým Antonínkem.
Vojta Dyk s Táňou Vilhelmovou už jsou svoji. Vzali se na Slovácku

„Lidé častěji hledají uspokojení v práci než v sexuálním životě. Dále má na pokles sexu vliv všudypřítomný výskyt sexuálních motivů,“ domnívá se Adama Durčák ze sexshopu Ruzovyslon.cz. Podle něj totiž přemíra nahoty a erotiky na internetu a v časopisech paradoxně působí antisexuálně.

Na prvním místě technika?

Výzkumníci z Durhamského Centra pro sex, gender a sexualitu navíc zjistili, že dvě pětiny lidí již někdy v minulosti kvůli technologii sex přerušily. Podle průzkumu společnosti Durex pak téměř tři čtvrtiny respondentů přiznávají, že používají mobilní telefon i během intimního styku.

Experti se nicméně shodují, že mobilní telefony mohou v některých případech našemu sexuálnímu životu prospívat. „Elektronicky totiž můžeme sdělovat věci, o kterých se při běžné komunikaci stydíme mluvit, bojíme se své touhy či potřeby vyslovit nahlas, nebo nevíme, jak máme danou věc formulovat,“ dodal Durčák s tím, že kromě klasických textů dnes není problém do zpráv přidat i menší fotodokumentaci, která druhou stranu ještě více rozpálí, zvýší představivost a touhu.

Kateřina Brožová.
Kateřina Brožová: Je to má osobní prohra, že dcera vyrůstala v neúplné rodině