Tu a tam sice na ulici narazíte na ženu, která pohybem svého těla láká řidiče v projíždějících autech k sexuálním hrátkám, ale do fenoménu porevoluční doby to má daleko.

Jeden z nočních podniků v Dubí po roce 1989 provozoval 59letý Radovan. „Byl to zlatý důl. Měsíčně se tam daly vydělat pěkné peníze. Zasekla nás dálnice z Prahy do Německa přes Ústí. Odklonila prakticky veškerý tranzit z Dubí. Přišli jsme o klienty a byznys tu postupně začal umírat,“ vypráví dřívější podnikatel v oblasti prostituce. Dům, ve kterém jeho noční podnik fungoval, prodal a začal prodávat dovezená auta.

Láska - ilustrační foto.
Sex se v Česku řídí pravidly. Chrání především mladé

InfografikaZdroj: DeníkV době své slávy bylo v Dubí 40 nevěstinců a stovky prostitutek postávaly na chodnících. V posledních deseti letech je situace jiná. Znatelně lepší, ale ještě ne zcela vyřešená. A to zejména proto, že z některých exhampejzů se staly ubytovny, které začaly fungovat bez jakýchkoliv řádů a pravidel.

„Problémy s takovými domy jsme v minulosti řešili hodně často. A nejenom my, ale i úředníci ze stavebního úřadu, hygieny atd. Když jsme byli jednou na kontrole v Love story, tak jsem byl zděšen, v jakých podmínkách tam mohli fungovat,“ uvedl velitel Městské policie Dubí Tomáš Pykal.

Víc kněžek lásky než obyvatel

Když začínal po sametové revoluci sloužit v Dubí jako strážník, prostitutek a lidí kolem nich bylo v Dubí snad víc než místních obyvatel. Nejstarší řemeslo zažívalo zlaté časy. O historky z té doby nemá Pykal nouzi.

„Vzpomínám si, jak jsme s kolegyní kontrolovali jednu z prostitutek na ulici. Chtěl jsem po ní, aby mi ukázala nějaký doklad totožnosti,“ vytahuje bývalý řadový strážník ze vzpomínek. Prostitutka mu tedy podala občanku. „Co mi to dáváte? Vždyť na té fotce je chlap,“ nadhodil směrem k ženě na ulici. Vzápětí zažil šok, když mu dokonale nalíčené stvoření odvětilo: „Vždyť já ale přece jsem chlap.“

Gay pár - ilustrační foto.
Když choděj kluci s klukama… Češi jsou pro povolení manželství gayů a leseb

Už řadu let platí v Dubí vyhláška zakazující prostituci. V boji proti tzv. chodníkovému sexbyznysu radnici pomáhalo i zákonem dané nařízení, které umožňovalo zakazovat pobyt lidem porušujícím veřejný pořádek. Tato norma ale padla přede dvěma roky s příchodem nového přestupkového zákona a obce tím ztratily účinnou páku na neposlušné lidi.

„Zákaz pobytu jsme u prostitutek využívali poměrně často. Byl to pro nás dobrý nástroj. Chybí nám,“ komentoval zrušení zákazu pobytu v boji s prostitucí starosta Petr Pípal. Nabízení sexuálních služeb se teď snaží ve městě regulovat i skrze kamery a asistenty prevence kriminality.

Ikona prostituce

Pověst, jakou si město Dubí vybudovalo během 90. let, se jen tak vymýtit nedá. Ze silnice E55, protínající město, se ve své době stala jakási ikona ve světě prostituce. Odreagování tu hledali také řidiči kamionů, kteří mířili k německým hranicím.

Ještě dnes zůstávají na některých domech nápisy lákající k návštěvě. V některých místech, kde se dříve lidé oddávali sexu, dnes fungují restaurace. Za skleněnými a červenými reflektory nasvícenými výklady domů ale žádné ženy ve spodním prádle nestojí.

Sadomasochismus. Ilustrační snímek
Fetišismus, frotérství... Sexuální úchylku má každý druhý, říkají psychiatři