Její příběh měl šťastný konec, zavčasu našla pomoc na policii a v Bílém kruhu bezpečí. Násilník skončil ve vězení, za celkem sedm trestných činů a zločinů vyfasoval osm let.

Aby ukázala cestu všem ženám, které se nacházejí v podobné životní situaci, rozhodla se ve spolupráci s Bílým kruhem bezpečí odtajnit celkem pět příběhů domácího násilí včetně toho svého. Vznikla tak speciální brožurka s fotkami, kde ženy popisují, co zažily a kde našly pomoc.

Sadomasochismus. Ilustrační snímek
Fetišismus, frotérství... Sexuální úchylku má každý druhý, říkají psychiatři

„Držím palce všem, které prožívají pocit beznaděje, samoty, strachu, aby našly tu sílu, odhodlání a pomoc jako já. Nyní mám milující rodinu, vysněnou práci, a hlavně jsem svobodná,“ vzkazuje mladá žena.

Důvod ke konci vztahu

Domácí násilí má několik podob může se jednat o násilí fyzické, psychické, ekonomické, sociální i sexuální. Nejprůkaznější je pro policii případ, kdy dojde k fyzickému nebo sexuálnímu napadení, ale je třeba jednat i v ostatních případech.

„Panuje přesvědčení, že dokud nepadne facka, oběť nemůže nic moc dělat. Ale to není pravda,“ uvedl Antonín Křoustek z jihlavského Bílého kruhu bezpečí. Týrané ženy se často nacházejí v tak špatné situaci, že už nevnímají, že je něco špatně.

Gay pár - ilustrační foto.
Když choděj kluci s klukama… Češi jsou pro povolení manželství gayů a leseb

„Domácí násilí je jedním z mála důvodů, proč ukončit partnerský vztah. Agresoři, kteří si násilím, ponižováním, psychickým či fyzickým týráním posilují své sebevědomí, upevňují pocit moci či jinak nedokážou zvládat své emoce, se většinou nezmění,“ uvádí sexuoložka Laura Janáčková.

„Mnoho týraných či napadených se stydí svěřit se a účinně se bránit. Stydí se za chování svého partnera, za které však nezodpovídají. Odpovědnost nesou pouze za sebe, eventuálně své děti,“ dodala sexuoložka. Podle ní se navíc k domácímu násilí často přidružuje opilství či jiné návykové látky, v jejichž důsledku se zvyšuje agresivita. „Ani omluva po vystřízlivění však není omluvou,“ upozorňuje Janáčková.

Láska - ilustrační foto.
Sex se v Česku řídí pravidly. Chrání především mladé