O rekordech Bílých Tygrů v letošní extraligové sezóně toho bylo napsáno už mnoho. Ustanovili nový rekord v počtu výher v základní části, zároveň žádný jiný klub v historii nedokázal získat více bodů do celkového bodování. K týmovým úspěchům je však nutné přičíst také individuální ocenění. Například trofej Jana Výtiska pro největšího bojovníka základní části. A v případě Liberce je, jak jinak, ověnčena rekordem.

„Strach nemám. Pokud dopředu počítáš s tím, že se ti může něco stát, nebudeš hrát nikdy dobře." Jan Výtisk, vítěz Radegast indexu


Kdo jiný by měl kamennou helmu, trofej symbolizující obětavost, bojovnost, sílu a nezdolnost hokejových hráčů, převzít? Liberecký kapitán zvítězil ve statistice Radegast index s luxusním náskokem 50 RI bodů na druhého Tomáše Voráčka. Celkově liberecký kapitán nasbíral 314 RI bodů. „Nebyl jsem zraněný, odehrál jsem celou sezónu, takže mi body naskákaly. Popsat, proč statistice dominuju, je těžké. Podle mě hraju pořád stejně," říká skromně Výtisk.

Výtisk kraloval bodování hokejových tvrďáků konstantně. Celkem třikrát zvítězil v měsíčním bodování, většinu sezóny jsme ho proto mohli vidět s typickou zelenou helmou. Tu si vysloužil obětavými zákroky a svoji pověstnou hrou do těla. Mohlo by se zdát, že mu chybí pud sebezáchovy, sám ale říká: „Strach nemám. Pokud dopředu počítáš s tím, že se ti může něco stát, nebudeš hrát nikdy dobře."

Liberec projel sezónou jako dobře promazaný stroj. Nyní se zraky upínají k jedinému cíli. K vytouženému Masarykovu poháru.

A hráči typu Jana Výtiska, kteří se nebojí za svůj tým padnout do střely po hlavě, jsou základními stavebními kameny úspěchu. „Vypsal jsem sázku. Když postoupíme, někteří spoluhráči mi budou moci oholit bradku. Rád ji v tomhle případě obětuju. Ale zatím neprozradím víc," je tajemný největší bojovník extraligy.

Radegast index je parametr statistik, který je od sezóny 2013/14 sledován a zobrazován současně s oficiálními statistikami. Radegast index se zaměřuje na bojovnost hráčů. Skládá se z +/- bodů, blokování střel a blokování hráče (hit), což je fyzický kontakt s výjimkou faulu, který vede k zastavení nebo „dohrání" soupeře.