Na ambiciozním libereckém klubu se podepsala pandemie nového viru COVID-19. Vedení Bílých Tygrů se rozhodlo, že hráčům, realizačnímu týmu i zaměstnancům klubu sníží platy. Chce tím snížit ekonomický dopad předčasného ukončení extraligové sezony.

„Hokej jako takový se zastavil ze dne na den a mnohé plánované příjmy si můžeme škrtnout. Zásadní pomoc, co se náhrady škod týká, nemůžeme čekat od nikoho. I přesto, že první vládní vyjádření vypadala relativně příznivě, nyní je situace zcela jiná a podpora v tomto směru bude v zásadě nulová,“ uvedl v tiskovém prohlášení prezident Bílých Tygrů Petr Syrovátko, který ujistil, že chce klub v příští sezoně udržet na špičkové úrovni.

derby
Charitativní vstupenky na derby už jsou v prodeji

Klub proto přistoupil k opatřením. „Dohodli jsme se na tom, že (vzhledem k předčasnému ukončení sezony) dojde k platovým úpravám,“ prohlásil Syrovátko. „Každý musel učinit nějaké ústupky. Chtěl bych všem zúčastněným za průběh jednání poděkovat, protože mnoho hráčů a trenérů muselo zcela zásadně ustoupit ze svých standardů.“

U hráčů se podle něj poměr snížení platů percentuálně liší podle výše kontraktů. „S některými z nich jsme se domluvili na více než padesátiprocentním snížení jejich stávajících odměn,“ doplnil.

AC Sparta Praha - FC Slovan Liberec (21.kolo) 0:2
Liberecký Slovan podpořil Krajskou nemocnici v Liberci

Škrty se netýkají jen extraligového Liberce, ale i prvoligové farmy v Benátkách. „Jsme odhodláni se s tím vším porvat jako správní Tygři. Přes všechny překážky jsme připraveni bojovat o udržení vybudované profesionální organizace včetně mládeže a farmy. Usilovat o udržení trenérského a kvalitního hráčského kádru tak, abychom mohli bojovat o ten vysněný druhý pohár v té následující sezoně,“ uvedl Syrovátko, který si přeje zisk dalšího titulu po historickém triumfu v roce 2016.

Z extraligových klubů zatím před Libercem oficiálně informovala o dohodě na finančních ústupcích dosud jen Kometa Brno.

Šmíd: Ústupky pomohou klubu

S vedením klubu za tým Bílých Tygrů jednali kapitán Petr Jelínek a oba asistenti Ladislav Šmíd a Michal Birner. Proti snížení platů nic nenamítali. „V této situaci je pro nás důležité především zdraví nás všech a je jasné, že musí přijít nezbytná opatření, aby náš klub mohl v nejbližších měsících fungovat dál,“ uvedli hráči.

„Bohužel jsme nemohli nastoupit do stěžejní části sezony, sedíme doma a tribuny jsou prázdné. Pro klub to znamená velké finanční ztráty a komplikace vůči partnerům,“ doplnil Šmíd. „V kabině jsme se dohodli, že finanční ústupky z našich kontraktů jsou dobrou cestou, jak pomoci našemu klubu. Nebyla kolem toho žádná velká jednání. Všichni si přejeme nastoupit v nové sezoně v dresu s Tygrem na prsou,“ dodal Šmíd.