Ostrava, Liberec – No to je jízda! Bílí Tygři jsou před blížící se zimou hladoví. Hokejisté Liberce si připsali už desátý zápas s plným bodovým ziskem v řadě. Úřadující extraligoví šampioni v 23. kole vyhráli 2:0 ve Vítkovicích, když vítěznou trefu dal v přesilovce reprezentační obránce Radim Šimek. Během vítězné série borci ze severu pošesté neinkasovali a brankář Roman Will vychytal svou třetí nulu. Liberec porazil ostravský tým posedmé za sebou.

„Užívám si to, je radost za klukama chytat," řekl liberecký hrdina Roman Will: „Cítím se fakt skvěle." „Máme nejlepší brankáře v extralize," dodal bek národního týmu Radim Šimek.

Severočeši válí a jejich formu poznaly i Vítkovice, které ale dlouho s Libercem sváděly rovnocenný souboj. Hosté, napumpováni sebevědomím z řady výher, od startu hýřili aktivitou, znovu výborně bruslili a navzdory úsilí soupeře měli navrch.

Do první gólové příležitosti se v šesté minutě propracoval Radivojevič, ale Dolejšovi pomohla horní tyčka. Už méně štěstí měl vítkovický brankář ve 14. minutě. Liberec zužitkoval první přesilovku zásluhou obránce Šimka, který napřáhl od modré čáry. Dolejš přes zakrytý výhled nedokázal zareagovat.

Vítkovice mohly soupeři oplatit stejnou mincí. Při Šimkově vyloučení měli zkraje druhé části vyrovnání na holích Kolouch a Roman, ale Will jejich dorážky zblízka vyrazil.
„Chtěl jsem co nejrychleji vystřelit, ale bek tam dal ještě hokejku a vyrazil to. Škoda, protože moc dalších šancí jsme neměli. Oni hodně střel taky zblokovali," řekl vítkovický útočník Ondřej Roman.

Domácí byli aktivní, k vyloženým šancím to však nevedlo. Ordoš si naopak v 33. minutě troufale potáhl kotouč z levého křídla na střed a švihem se přesně trefil do levého horního rohu Dolejšovy branky.

Liberec se dostal do pohody a měl další šance. Při Krenželokově ráně za Dolejšem zazvonila tyč, hbitý Ordoš se pak prodral do sólového nájezdu, ale v rozhodující chvíli mu utekl puk.

„Myslím, že jsme celý zápas byli o chloupek lepší, ale především jsme hráli extrémně obětavě a v tom jsme dnes soupeře předčili," řekl liberecký trenér Filip Pešán.
Zvrátit výsledek už bylo nad vítkovické síly. Pokoušeli se o to sice v dlouhé power play, ale v ní měl největší šanci hostující Bartovič, který minul prázdnou branku.
„Bylo hodně těžké hrát proti nim. Jsou hodně organizovaní, hrajou podobný styl jako my. Vyhrávali osobní souboje a to byl taky důležitý aspekt," dodal zkušený Roman.

Vítkovice Ridera - Bílí Tygři Liberec 0:2 (0:1, 0:1, 0:0) Branky a nahrávky: 14. Šimek (Bulíř), 33. Ordoš (Ševc). Rozhodčí: Úlehla, Pražák - Hlavatý, Tošenovjan. Vyloučení: 6:6, navíc Lakatoš (Liberec) 10 min. Využití: 0:1. Diváci: 5683.

Sestavy:
Vítkovice: Dolejš - Sloboda, Klok, Hrbas, Baranka, Kovář, Výtisk, od 21. navíc D. Krenželok - Tybor, O. Roman, D. Květoň - P. Zdráhal, Hudeček, Szturc - Vandas, Kolouch, Kucsera - Tomi, Illéš, E. Němec. Trenéři: Petr a Trnka. Liberec: Will - Šimek, Ševc, Pyrochta, Derner, Jánošík, Vitásek - Lakatoš, P. Jelínek, L. Krenželok - Svačina, Bulíř, Radivojevič - Bartovič, Vantuch, Ordoš - J. Stránský, Hrabík, D. Špaček - od 41. Mikyska. Trenéři: Pešán a Mlejnek.