V 8.40 ráno to vypukne. Čeští hokejisté jdou do bojů o medaile, do boje o finále. V cestě jim stojí nenáviděný protivník už z dob hutného socialismu. Nástupce Sovětského svazu, ruská hokejová velmoc.

Ať už se jejich tým jmenuje kvůli dopingové aféře jakkoliv, Rusové na turnaji potvrzují roli hlavního favorita na zlato. Kromě spíše náhodného zaváhání hned v úvodu olympijského turnaje proti Slovensku potvrzuje výběr Olega Znaroka, že by mu medaile mohla uniknout jen jakousi souhrou okolností.

Radost českých hokejistů po vítězství nad Američany.Zdroj: ČOV/Jan Malý

Sborná porazila Američany, ve čtvrtfinále vypráskala Nory a nehodlá se zastavit ani v semifinále. „Věříme v naši sílu. Víme, že nás čekají nebezpeční Češi, jejich ‚kamanda‘ tady hraje opravdu velmi dobře a bude to asi nejtěžší zápas, ale náš cíl se nemění. Chceme turnaj vyhrát,“ poznamenal kapitán ruského týmu Ilja Kovalčuk.

Vítězný tým hokejistů z Nagana.
Dvacet let od Nagana. Přijde další úspěch?

Jandačovi svěřenci si musí dát pozor na vyloučení. Ruské přesilovky jsou smrtící. Každá třetí končí brankou. Na čtvrtečním tréninku sami přesilovky ladili. „Zatím v nich nejsme tak úspěšní, jak bychom potřebovali. Je to jedna z věcí, které potřebujeme vylepšit,“ upozorňuje Jandačův asistent Václav Prospal.

Češi svého osudového soupeře na velké akci porazili naposledy v září roku 2016. „Je to už dlouho. Ale každá série jednou končí,“ poznamenal český bek Michal Jordán, jenž nezasáhl kvůli bolavému svalu do čtvrtfinále s USA.

„Už jsem v pořádku. Věřím, že každý z nás dá do utkání všechno, budeme skákat do střel. Rusové jsou sehraní, mají tým poskládaný z domácích hráčů, v tom je jejich výhoda,“ dodává.

Jan Čaloun, "zlatý" hráč z olympiády v Naganu se zlatou medailí.
Šampion Jan Čaloun: V Naganu vše fungovalo hlavně díky Ivanovi

Trenér Josef Jandač souhlasí. „Rusko má svou ofenzivní sílu rozloženou do všech pětek. Ta sehranost, nacvičené věci jsou znát. Mají tým složený snad jen ze tří klubů. Ti hráči jsou zvyklí hrát spolu,“ uznává Jandač.

V jednom z těchto klubů – Magnitogorsku, hraje i český útočník Jan Kovář, který je oporou mužstva. Ruské hráče zná velmi dobře. „Znám je skutečně perfektně. Jsou hodně silní na puku, výborní bruslaři. Víceméně se od začátku turnaje vědělo, že Rusko bude hlavní favorit. Papírově má asi nejsilnější kádr,“ připouští.

Dominik Hašek (vpravo) a Jaromír Jágr se zlatými medailemi z Nagana.
Dvacet let od Nagana. Špaček: Byla to první velká euforie a hned největší

Rusy je možné rozhodit naprostou pečlivostí a případným vedením. „To se říkalo. Vedoucí gól je může rozhodit, ale pod Znarokem hrají trochu jinak a už se to mění,“ říká centr první české formace.

Lukáš Radil se přidává. „Bude to vyhecované, Rusové jsou opravdu výborní. Asi je nemůžeme pravidelně porážet, ale jednou a v pravý čas je porazit můžeme. Věřím, že to bude zrovna v pátek,“ zakončil Radil.

Czech TeamZdroj: ČOV