Hala Rondo byla pro liberecké hokejisty dlouho zakletá. Až do včerejška se jim tam ani jednou v historii extraligy nepodařilo vyhrát. Až na Štěpána se to zlomilo! Bílí Tygři v 33. kole napravili ostudu po předvánočním debaklu na ledě pražské Slavie a přivezli z moravské metropole tři body za vydřenou výhru 4:3.

Petr Nedvěd, kapitán libereckého celku, přispěl dvěma góly a byl vyhlášen hvězdou televizního utkání. Oba týmy před zápasem nasbíraly shodně čtyřiapadesát bodů a Kometu drželo na pátém místě tabulky jen lepší skóre. Teď se Liberec díky vítězství před Jihomoravany prodral. „Cítili jsme se zesláble. Dva dny vánočního volna byly paradoxně znát,“ kroutil hlavou brněnský forvard Ondřej Veselý.

Brno mělo devět přesilových her, jenže z gólu se radovalo vždy jen na konci první a druhé třetiny ve hře pěti proti třem. Po úvodním oťukávání se do první vážnější šance protlačili hosté, kteří byli v první třetině aktivnější. Ve 12. minutě se rozjel kolem mantinelu Vak, zasekl puk na hranici kruhu a střelou pod horní tyčku strhl vedení na stranu Liberce. Za dvě minuty opařená Kometa prohrávala po gólu Nedvěda už 0:2. „Vstup do zápasu byl z naší strany nervózní,“ doplnil Veselý.

Hru Liberce přibrzdily v 18. minutě dva slepené fauly na brněnské útočníky a Kometa ve dvojnásobné přesilovce snížila právě Veselým, který tečoval Bičánkovu střelu. V úvodu druhé části Kometa zaspala a důrazný Dušek poslal puk za Hoviho záda potřetí. Navíc na 1:4 pro Bílé Tygry zvýšil v 35. minutě lehkou střelou Nedvěd a Hoviho v brněnské bráně vystřídal Trvaj. Těsně před druhou přestávkou se Brno opět ocitlo v přesilovce pět na tři a situaci zužitkoval skórující Bičánek.

Naději pro domácí ve třetí třetině vykřesal Stehlík, který v 50. minutě pálil do hrazení a odražený puk zasunul za Pincova záda. O poslední šanci na zvrat se Brno připravilo špatným střídáním a za příliš mnoho hráčů na ledě dohrávalo utkání před rozladěným publikem v oslabení. Již zítra se Bílí Tygři představí domácímu publiku. V úterý 28. prosince se střetnou v dalším kole extraligy s mužstvem Kladna. Utkání začne v Tipsport areně v 18.30.

HC Kometa Brno – Bílí Tygři Liberec 3:4

Třetiny: 1:2, 1:2, 1:0 Branky a nahrávky: 19. Veselý (Bičánek, Stehlík), 39. Bičánek (Kvapil, Veselý), 50. Stehlík - 12. Vak (M. Hořava), 14. Nedvěd (Kudrna, Dušek), 21. Dušek (Kudrna), 35. Nedvěd (Víšek). Rozhodčí: Minář, Šír - Poruba, Vengřín. Vyloučení: 5:9. Využití: 2:1. Diváci: 7200.

Sestavy: Brno: Hovi (35. Trvaj) - Houdek, Stehlík, Bičánek, Kempný, Mojžíš, Malec, Protivný - Erat, Brabenec, Dlouhý - Veselý, R. Hruška, Kvapil - Jakub Svoboda, Huml, Jaroslav Svoboda - Švaňhal, R. Procházka, Polodna. Trenéři: V. Jeřábek a Lubina.

Liberec: Pinc - Hunkes, Čakajík, Moravec, Výtisk, Trončinský, Derner, Pavlů, Štich - Kudrna, Nedvěd, Dušek - Klimenta, Vak, M. Hořava - Vantuch, Podkonický, Víšek - Ondřej, Plodek, Špaček. Trenéři: Kalous, Pešán a Kapoun.

Spoluautor: Marek Těšík