Už příprava naznačila, že se fanoušci libereckých Tygrů budou muset uskromnit, co se úspěchů týče. Z patnácti odehraných utkání totiž Liberec hned devět prohrál. Generálku s Vrchlabím sice Severočeši zvládli, ale začátek extraligy se jim vůbec nepovedl.

Z úvodních tří duelů vytěžili pouhý bod za nájezdovou porážku se Spartou. Nutno podotknout, že dvakrát prohráli na domácím stadionu. Tipsport aréna tak už nepřipomínala onu nedobytnou tvrz, jakou byla v předchozích sezonách.

GÓL. Liberecký útočník Leoš Čermák střílí gól na 1:0 ve druhém čtvrtfinále proti Spartě. Liberec nakonec vyhrál 5:0 a celou sérii pak 4:0 na zápasy.
Pohled do historie: šestá sezona Bílých Tygrů v extralize

„Mrzí nás, že jsme nenavázali na výkon na Spartě. V dalších kolech bude velmi záležet na psychice hráčů. My ale musíme zvednout hlavu a jít dál,“ burcoval své svěřence tehdejší trenér Bílých Tygrů Dušan Gregor po porážce s Pardubicemi.

Poté sice následovala dvě vítězství nad Třincem a Mladou Boleslaví, jenže vzápětí zabředli Tygři do další krize. Během ní totiž rupli hned šestkrát v řadě, přičemž získali jen tři body za nezdary po nájezdech s Plzní, Slavií a Litvínovem.

KONEC V SEMIFINÁLE. Liberecký brankář Milan Hnilička inkasuje první gól v pátém semifinále se Spartou.
Pohled do historie: pátá sezona Bílých Tygrů v extralize

Liberci se nepovedlo udělat šňůru vítězných mačů, která by jej pozvedla nejen v tabulce, ale také psychicky. V říjnu po dalších třech selháních následovaly tři výhry nad Zlínem, Vítkovicemi a Karlovými Vary. Nadějný tygří rozlet pak v předehrávce 34. kola utnuly právě Vary.

U těchto zápasů už byl v pozici nového hlavního trenéra Filip Pešán, který nahradil Dušana Gregora. Tygři se ale příliš nezvedli, spíš se prezentovali nevyrovnanými výsledky, kdy po úspěchu přišla druhá strana mince.

PRVNÍ MISTROVSKÝ ZÁPAS V NOVÉ ARÉNĚ. Bílí Tygři doma porazili Spartu 3:2. Na snímku doráží liberecký útočník Petr Vampola, sparťanskou branku hájil legendární gólman Petr Bříza.
Pohled do historie: čtvrtá sezona Bílých Tygrů v extralize

Jisté zlepšení přišlo v lednu, kdy Liberec vyhrál pětkrát po sobě. Z těchto výsledků stojí za zmínku hlavně debakl 7:1, který pod Ještědem utrpěla Sparta.

„Do utkání jsme vstoupili velice aktivně a udrželi jsme si nasazení po celý zápas, za což jsme byli odměněni. Samozřejmě máme spoustu problémů, a kdyby někdo věděl, jak to vypadá v týmu… Tohle je ale nejlepší lék. Musím před klukama smeknout, jak do zápasu nastoupili, s jakou vervou. Závěr si užili diváci, kteří jsou pro nás šestý hráč,“ ocenil kouč Pešán.

POSLEDNÍ NÁJEZD. Pardubický útočník Tomáš Blažek si položil libereckého brankáře Milana Hniličku a po forhendovém blafáku poslal Pardubice do finále.
Pohled do historie: třetí sezona Bílých Tygrů v extralize

Pátek třináctého února byl pro libereckou smečku šťastným dnem, protože tehdy nadělila sedmičku Slavii. Závěr základní části se ale Pešánovu mužstvu nepovedl, prohrálo jak v Litvínově, tak ve Znojmě a i v Českých Budějovicích.

Bílí Tygři tak obsadili v dlouhodobé fázi až deváté místo, přičemž nasbírali 74 bodů. Důvodem, proč se Liberec umístil ve druhé polovině tabulky, byla prostupná obrana. Ta inkasovala 161 branek, horší už byl v této statistice jen Třinec.

Zakončení. Útočník Lubomír Korhoň právě zakončuje akci, po níž se Liberec dostal do vedení 3:0 nad Vítkovicemi.
Pohled do historie: druhá sezona Bílých Tygrů v extralize

Disciplína, která Tygry zdobila v předchozích letech, totálně selhala. Co se týče duelů v domácím prostředí, byl Liberec průměrným týmem. Před začátkem předkola tak měli trenéři o čem přemýšlet.

Severočeši se však ve vyřazovacích bojích moc dlouho neohřáli. V předkole narazili na Vítkovice, které s Tygry udělaly krátký proces. Po výhrách 3:1, 3:0 a 3:1 postoupili do čtvrtfinále Ostravané.

Derniéra s Plzní. Liberec porazil v posledním utkání sezony 2002/2003 Plzeň 5:3. Na snímku brankář Jan Koťátko a obránce Ctirad Ovčačík.
Pohled do historie: první sezona Bílých Tygrů v extralize

„Zápas se mi hodnotí hodně špatně. Všichni jsme věřili, že domácí utkání zvládneme a nakopne nás to ke čtvrtému utkání. Bohužel tlak, který jsme si chtěli vytvořit napadáním dvou hráčů, Vítkovice pokryly a z vlastní třetiny dostávaly kotouče rychle do středního pásma a svými brejky nás ohrožovaly,“ hledal příčinu nezdaru Filip Pešán.

„Musím objektivně prohlásit, že lepší mančaft postupuje dále,“ dodal Pešán.

SOUPISKA BÍLÝCH TYGRŮ LIBEREC PRO SEZONU 2008/2009

Brankáři: Michal Fikrt, Milan Hnilička, Tero Leinonen, Michal Nedvídek, Jiří Stejskal

Obránci: Lukáš Derner, Tomáš Harant, Jan Holub, Jiří Hunkes, Richard Jareš, Valdemar Jiruš, David Kajínek, Petr Kolmann, Jaroslav Modrý, Boris Žabka

Útočníci: Milan Bartovič, Zdeněk Blatný, Antonín Dušek, Ondřej Hruška, Ctibor Jech, Pavel Kašpařík, Miroslav Kopic, Václav Nedorost, Petr Nedvěd, Lukáš Pabiška, Václav Pletka, Jan Plodek, Andrej Podkonický, Stanislav Procházka, Petr Šachl, Daniel Špaček, Rastislav Špirko, Lukáš Vantuch, Jan Víšek, Radim Vrbata