Čtvrté místo v ročníku 2011/12 není neúspěchem, ale v koutku duše se doufalo, že v desáté extraligové sezoně hokejoví Bílí Tygři Liberec konečně proklouznou do finále play off.

Ani na pátý pokus se jim to nepodařilo, Pardubice byly jako obvykle těžkou překážkou.

Generální manažer libereckého klubu Ctibor Jech na včerejším setkání s novináři neskrýval zklamání nad nevydařenou semifinálovou sérií, zároveň ale nepovažuje sezonu za nevydařenou.

„Semifinále play off určitě není neúspěch, zvlášť když jsme před sezonou byli nuceni omladit tým,“ řekl Jech. „Nicméně sen o finále zůstal opět jen snem. V té rozhodující fázi série s Pardubicemi nám některé věci, které předtím fungovaly, odešly.“

Na otázku, jak se na týmu podepsal trest pro útočníka Kudrnu, Ctibor Jech odpověděl: „Jednoznačně nám chyběl. Jsem stoprocentně přesvědčen, že jeho přestupek si dvouzápasový trest nezasluhoval. Bylo to něco úplně jiného než faul Píši na Kudrnu v jednom z předchozích zápasů, který byl mimo hru, a jednalo se o zásah na hlavu a krk. Dvouzápasový trest pro Kudrnu za zákrok na Buchteleho nepovažuji od disciplinární komise za adekvátní.“

Více než o minulé sezoně se však už na brífinku mluvilo o té budoucí.

Je totiž velice pravděpodobné, že Bílé Tygry čekají razantní změny. Jednak se opět musí snižovat rozpočet, i kvůli nevyjasněným podmínkám mezi Českým svazem ledního hokeje, Asociací profesionálních klubů a dosavadní marketingovou firmou BPA, jednak kvůli celkové ekonomické situaci.

„V klubu už není kde ušetřit, jediné rezervy jsou u hráčů,“ přiznal včera Jech.

Tři významné osobnosti z mužstva mají exkluzívní zahraniční nabídky. I když „zahraniční“… Je veřejným tajemstvím, že klub ruské expanzivní soutěže KHL HC Lev, který se stěhuje z Popradu do Prahy, má eminentní zájem o kapitána Tygrů Petra Nedvěda.

Jeho přestup se přímo nabízí. Bydlí v Praze a má šanci hrát nejvýznamnější evropskou soutěž. Bílí Tygři s ním vždy podepisovali smlouvu jen na jednu sezonu, protože on sám nevěděl, jak na tom ve čtyřicetiletém věku bude zdravotně. Letos se mu do toho „montuje“ start v reprezentaci a je velmi pravděpodobné, že bude v týmu ČR na mistrovství světa, které se koná ve Finsku a Švédsku od konce dubna do poloviny května. „Všichni mu start v nároďáku přejeme a teprve po mistrovství se budeme bavit, co dál,“ konstatoval včera Ctibor Jech. Na mistrovství světa by Nedvěd, už tak významná postava světového hokeje, mohl zvýšit svou cenu.

Zájem z KHL však není jen o Nedvěda, ale i o trenéra Bílých Tygrů Jiřího Kalouse, který má ve tříleté smlouvě klauzuli, že v případě zahraniční nabídky ho liberecký klub pustí.

Konkrétní klub nechtěl Jech zmiňovat. Pouze řekl, že do pátku bude jasno. Kdyby Kalousovi zahraniční angažmá nedopadlo, zůstal by prý v Liberci.

„Jiří Kalous i Petr Nedvěd deklarovali, že pokud zůstanou v české lize, bude to v Liberci,“ prohlásil generální manažer Bílých Tygrů. „U obou bychom samozřejmě chtěli, aby zůstali, ale pokud budou mít lukrativní zahraniční nabídku, nebudeme jim bránit.“

Na otázku, zda je HC Lev zahraniční klub, Jech odpověděl: „Jistě, hraje zahraniční soutěž.“

Téměř jistý je odchod nejlepšího obránce základní části extraligy Marka Trončinského. „Máme od jeho agenta informaci, že má dobrou nabídku ze zahraničí, u nás mu smlouva skončila a teď už ani nejednáme o jejím prodloužení. Možná někdy v budoucnu bychom Marka rádi přivítali zpátky.“