„S Energií to nikdy není jednoduché, herně se zvedají a jsou nepříjemný soupeř," prozrazuje „Pan vítězný" útočník Petr Jelínek, nejproduktivnější liberecký hráč, na úvod.

Zápas rozhodně nepřipomínal souboj prvního s posledním. Jak jste ho viděl vy?

Musím přiznat, že to byl velmi náročný zápas. Nehrají komplikovaně, nahazují kotouče a čekají na brejky. My jsme navíc byli v prvních dvou třetinách příšerní, nelze se ani divit tomu, že jsme prohrávali o dva góly. Na druhou stranu nikdo z nás neočekával, že by to byl lehký zápas, který bychom vyhráli 10:0. Jsou sice poslední, ale jejich hra se zvedá a jsou pokaždé nepříjemným soupeřem.

V prostředním dějství jste hned dvakrát inkasovali, co se událo v kabině během druhé přestávky?

Nejdůležitější bylo připomenutí, že zápas nesmíme vzdát. Do třetí třetiny jsme vletěli a naštěstí nám to vyšlo. Myslím, že i celkově nám může tento obrat v dalších zápasech pomoci.

Hezké góly k vidění při zápase nebyly, výjimkou nebyly ani vaše dvě branky.

Je to pravda. První situace byla velmi nepřehledná. Vladimír Svačina vystřelil z úhlu a puk zůstal gólmanovi ležet před betonem. Zdálo se, že vůbec nevěděl, kde ho má. Trochu jsem do kotouče píchl a nakonec dojel až do branky. U rozhodujícího gólu Branko Radivojevič vystřelil, rána mě trefila do hokejky a změnila směr. Obě trefy byly šťastné, ale v podobných zápasech jako třeba nyní s Karlovými Vary jsou potřeba.

Celou sezonu balancujete ve vyrovnaných zápasech nad prohrami, ale krizové situace se vám daří zvládat. Čím to?

Snažíme se hrát jako jeden tým. Každý táhne za jeden provaz a nikdo neřeší, kdo je nebo není hvězda. Tentokrát nás třeba nakopl Jan Ordoš, kterému je jednadvacet let. Každý je důležitým článkem celku a díky tomu nám to tak klape. Důležité je, abychom i nadále předváděli výkony jako z poslední třetiny proti Karlovým Varům.

Pešán doufal v obrat. Povedl se

Druhý zápas ze tří liberečtí hokejisté zvládli a po Plzni porazili před vlastním publikem v 41. kole extraligy i Karlovy Vary. Jejich trenér Filip Pešán věřil, že tým zápas i za nepříznivého stavu 0:2 zvládne, což se i stalo.

„Věděli jsme, že přijede soupeř, který umí sbírat body a hraje velmi kvalitní zápasy. Po drtivou většinu zápasu jsme se nemohli dostat do našeho tempa a hry. Trochu se nám to povedlo až v závěru zápasu. Musím říci, že i když se nám nedařilo na ledě, tým žil mimo led na střídačce i v kabině a do posledních chvil jsme doufali, že jsme schopní to otočit, což se s trochou štěstí v závěru podařilo," řekl liberecký kouč Filip Pešán.

Poslední celek tabulky odjel bez bodu. „Ale musím kluky pochválit. Hráli jsme dobře, makali, bojovali a padesát minut jsme drželi výborný výsledek. V závěru Liberec přitlačil a pro nás to už bylo těžké. Možná jsme potřebovali trochu více štěstí," uvedl Mikuláš Antonik, trenér Karlových Varů.

KRYŠTOF ROSSMANN