Zacha, který svým věkem stále patří do kategorie staršího dorostu, bez větších problémů zvládl zápasové zatížení v letošních duelech European Trophy a s největší pravděpodobností by se postupně mohl zabydlet v základní sestavě Bílých Tygrů i v extralize. Sedmnáctiletý obránce Filip Pyrochta rovněž v utkáních Evropské trofeje potvrdil svůj talent a hlasitě si řekl o místo v základní sestavě. Také Pyrochta se s vedením klubu domluvil na tříleté smlouvě.

„Nabídka profesionálních smluv mladíkům vyplývá především z koncepční, dlouhodobé a úspěšné práce s naší mládeží." Ctibor Jech, generální manažer BT

„Pavel i Filip jsou velkými hokejovými talenty nejen v rámci našeho klubu, ale i v celorepublikovém měřítku. Zacha prokázal své nesporné kvality už i tím, že v 16 letech dokáže kvalitně a rovnocenně odehrát zápas v seniorské kategorii a navíc v evropském měření sil. Na podobě smlouvy jsme pracovali delší dobu, ale s její nabídkou jsme neváhali. Chceme Pavlovi vytvořit ty nejlepší podmínky na jeho pravděpodobné cestě do zámořské NHL a chceme, aby tam odešel právě z našeho klubu. S hráčem podobného věku jsme podepsali smlouvu zatím jen jednou. Byl to Ladislav Šmíd, který je v současnosti oporou Edmontonu Oilers. Věřím, že se Pavel Zacha vydává stejným směrem.

Pyrochta začne v Benátkách nad Jizerou, ale i on je talentem, navíc na postu tvořivého obránce s dobrou střelou, kterých je v českém prostředí velký nedostatek. Filipa si chceme pojistit především do dalších sezón, protože i u něj není vyloučen případný přímý přestup do zámoří. Jak Zacha tak Pyrochta jsou navíc oporami mládežnických reprezentací, což ostatně platí i pro Matěje Psotu a Josefa Mikysku, kteří rovněž absolvovali přípravu v seniorské kategorii a jsou na dobré cestě zapracovat se do A týmu. Sezónu ovšem také začnou na farmě v Benátkách. Jako velmi pozitivní vnímám také fakt, že se nám podařilo získat mladého nadějného reprezentačního brankáře Víta Vaněčka, který zatím hájí branku našich juniorů. I on je velkým příslibem do budoucna. S Vítem Vanečkem jsme podepsali smlouvu na 4 roky. Nabídka profesionálních smluv těmto mladíkům vyplývá především z koncepční, dlouhodobé a úspěšné práce s naší mládeží. Vnímám to jako první možnost návratu vložených investic," uvedl generální manažer HC Ctibor Jech.

HOKEJ V LIBERCI

Staré páky: Nedvěd vs. Straka

Dva veteráni a zkušení reprezentanti nastoupí v neděli proti sobě. Domácí Petr Nedvěd a plzeňský Martin Straka. Liberecká Tipsport arena bude zítra jistě zaplněna. V hokejové extralize mají totiž Bílí Tygři domácí premiéru, kterou nádherně okoření start úřadujícího mistra z Plzně v čele se Strakou. Zápas má začátek v 17 hodin.

A jak duel vidí tygří gólman Marek Schwarz? „Určitě nás čeká kvalitní soupeř s kvalitními hráči. Plzeň vstoupila do soutěže výborně výhrou s Vítkovice, ale věřím, že u nás bude plný kotel a fanoušci nás poženou k výhře. Je to naše premiéra, doma se nám dařilo, proto věřím, že v této dobré bilanci budeme pokračovat. Extraliga bude vyrovnaná, Plzeň má sice titul, ale to bylo minulou sezonu. Máme nově postavený tým a vypadáme hodně kvalitně, což jsme předvedli v posledních třech domácích zápasech. Nechtěl bych dopředu říkat, kdo z nás je favorit. Dozadu se náš výkon stále zlepšuje, i když jsme v přípravě obdrželi čtyři a pět gólů. A to bylo hodně, i když to v závěru přípravy bylo již lepší. Celkově jsme domácí zápasy odehráli dozadu lépe než ty venkovní. Plzeň nás v čele s velkou osobností Strakou jistě prověří, navíc má ve svém kvalitním týmu řadu dobrých hráčů, kteří něco dokázali, ale vyloženě strach nám nikdo nenahání."