Pirátskou partu hned tak někdo nezastraší. Už v předkole s Mladou Boleslaví vstala z mrtvých, pak se vypořádala s nabušeným Třincem a teď vzdoruje mistrovskému Liberci.

Hokejisté Chomutova letos boří klubové milníky v samostatné české extralize a cítí, že mají při historicky první účasti v semifinále naději i vyrovnat či překonat stříbro z roku 1956. „Cítím to já, cítí to všichni a všichni si to uvědomují,“ přiznal Michal Vondrka. Právě kapitán Chomutova zařídil hattrickem srovnání série s Tygry na 2:2. Krušnohorci doma ani jednou neprohráli a v pátek se vracejí pod Ještěd, kde naopak drží semifinálovou neporazitelnost králové z Liberce.

Piráti Chomutov - Bílí Tygři Liberec 5:3.
FOTO: Chomutov doma podruhé vyhrál a s mistrem srovnal v semifinále krok

„Jsem strašně rád a jsem pyšný na kluky v kabině, že jsme sérii takhle zvládli srovnat. Není to vůbec nic jednoduchého. Liberec je nejlepší soupeř, jakého jsme mohli dostat, jsem pyšný na ty kluky, že hrají, co si řekneme. Až na drobné nedostatky, které jsou normální. Je neskutečné, co ti kluci dokázali. Stav je vyrovnaný, jedeme do Liberce a věřím, že zase navážeme na domácí zápas,“ řekl Vondrka v rozhovoru s novináři.

Jdou za postupem

Piráti cítili šanci na historický postup do finále už před sérií s Libercem a nic na tom nezměnily ani dvě porážky na ledě obhájců trofeje. „Jsme v semifinále a nešli jsme do toho s tím, že to jdeme zkusit. Od začátku jsme si říkali, že je šance postoupit. Je ale před námi pořád strašně moc práce,“ upozornil důrazný chomutovský útočník Michal Poletín, který v závěru čtvrtého mače vyzval na bitku libereckého obra Vantucha. „Vzniklo to nějak, že jsme se tam dvakrát sekli. Už zápasy předtím jsme se bavili a teď na to došlo. To k hokeji patří.“

Liberečtí mistři čekali, že to budou mít v Chomutově složité. Soupeři však sami pomohli vlastní nedisciplinovaností. „Věděli jsme, že to v Chomutově bude hodně těžké. Měli jsme v obou zápasech tady strašně moc vyloučení. Stojí to hrozně moc sil a jsou to vyloučení, která by se neměla stávat. Hráli dvakrát v šesti, já jsem tam v obou zápasech měl vysokou hokejku. To jsou věci, které se nám v sezoně nestávaly,“ řekl útočník Mário Bližňák.

Vladimír Růžička objímá chomutovského brankáře Jána Laca.
Růžička junior burcuje: Sérii s Libercem doma srovnáme!

„Základem, jak porazit Chomutov, je hrát co nejvíce v pěti, protože oslabení nám ubírá hodně moc sil. Piráti jsou tým jednoho muže – a to Michala Vondrky, který hraje v životní formě a porazil nás sám,“ konstatoval trenér Bílých Tygrů Filip Pešán, který v polovině čtvrtého utkání odvolal gólmana Lašáka a do hry poslal Willa. „Jánko (Lašák) měl trošičku problémy se svým zdravotním stavem. Měl dobré zákroky, ale viděl jsem, jak se těžko sbírá po tom posledním. Rozhodl jsem se, že i zkusím dát týmu nějaký impulz, abychom se rozehráli. Proto jsem měnil brankáře,“ vysvětlil Pešán.

Ani to ale nepomohlo a bitva o finále tak bude pokračovat v pátek 7. dubna v Liberci za vyrovnaného stavu 2:2.