Osmnáctiletý hokejový brankář Bílých Tygrů Liberec Vítek Vaněček, jenž se zviditelnil na mistrovství světa osmnáctiletých a přispěl k zisku stříbra, podepsal tříletou nováčkovskou smlouvu s Washingtonem Capitals, který jej letos draftoval ve druhém kole jako celkově 39. hráče. Podle zámořských médií si Vaněček může celkově vydělat 2,775 milionu dolarů. Pravděpodobnější je však start na farmě, a tím i nižší příjem.

Vaněček se narodil v Havlíčkově Brodě, kde také prošel téměř všemi věkovými kategoriemi. Nedostával v nich ale tolik prostoru, kolik by jistě potřeboval. V sezóně 2009/10 odchytal jen sedm utkání, o rok později třináct. Až když kvalitativně dorostl do kategorie do osmnácti let, začali jej trenéři vytěžovat pokud možno maximálně. Tou dobou se jeho čísla také poprvé vyšvihla nad devadesátiprocentní úspěšnost zákroků a vysloužil si pozvánku do reprezentační sedmnáctky.

Minulou sezonu se již představil v dresu juniorů libereckých Bílých Tygrů a dostal také možnost v sedmnácti letech nastoupit k jednomu utkání v Benátkách nad Jizerou.

Skvělou sezónu korunoval v reprezentaci. Na Memoriálu Ivana Hlinky se ve čtyřech zápasech dostal na průměr více než 92 %. Na MS U18 pak odchytal sedm utkání, dovedl osmnáctku ke stříbrným medailím a patřil k jednoznačným oporám. Kvalitní výkony v reprezentaci byly rozhodujícím faktorem pro výrazný postup v draftu NHL 2014. Vaněček přišel na řadu už na začátku druhého kola jako celkově 39. To byl bezesporu obrovský úspěch, nicméně talentovaný brankář, který je členem kádru reprezentace do 20 let, měl ještě v plánu zůstat ve vlasti. Liberec s ním počítal na pozici brankářské trojky, což by znamenalo možnost chytat mezi muži v jeho benátské farmě. Ale Vaněčka zlákala nabídka Washingtonu a dost možná k tomu přispěl i fakt, že bude mít v klubu parťáka z reprezentace Jakuba Vránu.

Liberečtí mladíci slavili úspěch i na import draftu CHL. Pavel Zacha se stal celkovou jedničkou, když si ho vybral tým Sarnia Sting hrající OHL. Práva na obránce Filipa Pyrochtu si ze 23. pozice zamluvil celek Victoriaville Tigres, který působí v QMJHL.