Liberec řeší opačné starosti, Tygři sice přišli o šestnáctizápasovou šňůru s alespoň jedním bodem, ale proti Olomouci možná načali další sérii. Duel Bílí Tygři Liberec – HC Dynamo Pardubice startuje v pátek 10. ledna od 18 hodin.

HC Dynamo Pardubice

Východočeši se už několik let pohybují u dna tabulky Tipsport extraligy. Zdá se, že jim zatím nepomáhá vůbec nic. Nezabraly změny ve vedení klubu, hráčské výměny a dosud ani nový trenér v osobě Milana Razýma. Toho Pardubice angažovaly před měsícem a mužstvo pod jeho vedením zaznamenalo čtyři porážky v řadě.

Na konci prosince sice uspělo v Olomouci, ale v dalších třech zápasech vydolovalo pouhý bod. Ten získalo Dynamo za porážku v prodloužení s Kladnem v dosud posledním extraligovém duelu. Pardubice tedy zůstávají poslední se ziskem 33 bodů. Od svých nejbližších konkurentů však nejsou daleko, na třináctý Litvínov jim chybí dva body a na dvanácté Vítkovice čtyři body.

Volejbalové utkání žen Challenge Cupu mezi VK Dukla Liberec vs CSM Lugoj
Z návratu do Přerova jsem byla nervózní, přiznala volejbalistka Svobodová

Pardubičtí mají nejhorší útok (76 branek) a nejhorší obranu (115 inkasovaných gólů) v celé lize.

Nejproduktivnějším hráčem Pardubic je Radoslav Tybor, který má na svém kontě patnáct gólů a devět asistencí. Zároveň je i nejlepším střelcem týmu. Brankářskou jedničkou u perníkářů je Ondřej Kacetl, který pustí v průměru 2,64 gólu na zápas. Úspěšnost zásahů činí 91,51 %.

Časy, kdy Pardubice vládly základní části a posléze získávaly tituly, jsou dávno pryč. Situace došla tak daleko, že si fanoušci po jednom utkání počkali na členy vedení klubu a především Dušan Salfický na vlastní kůži pocítil, že ho příznivci zrovna v oblibě nemají.

Bílí Tygři Liberec

Liberci sice skončila šňůra šestnácti zápasů v řadě, v nichž dokázal bodovat. V prvním střetnutí nového kalendářního roku neuspěl na Kladně, ale chuť si vzápětí spravil v domácím klání s Olomoucí. Tygři vypráskali kohouty 4:1.

Teď proti nim stojí soupeř, který dokáže pořádně kousat. Liberečtí to poznali na vlastní pěst. V dosud posledním vzájemném měření sil totiž porazili Dynamo až po samostatných nájezdech. Tehdy nechybělo moc, aby si hráči z tradiční hokejové bašty odvezli cenné vítězství.

Jan Šír v dresu české reprezentace na MS.
Byl to pro mě vrchol dosavadní kariéry, říká liberecký útočník Jan Šír

Bílí Tygři se momentálně nachází na druhé pozici v tabulce, přičemž disponují 66 body. Pouze tři body ztrácí na vedoucí Spartu. Ačkoliv to na začátku sezony nevypadalo, v současné době se mohou svěřenci trenéra Patrika Augusty chlubit nejlepší obranou v lize.

Ještě v jedné statistice jsou Severočeši nejlepší a sice v tabulce domácích zápasů. Z 48 možných bodů jich před vlastním fanoušky získali hned 40. V základní hrací době prohráli jen dvakrát.

Gólmanskou jedničkou v libereckém brankovišti je Dominik Hrachovina, který má impozantní čísla. Průměrně inkasuje 1,38 gólu na zápas a úspěšnost zákroků má 94,93 %.

Utkání 21. kola první fotbalové ligy: FC Baník Ostrava - Slovan Liberec, 16. února 2019 v Ostravě. Na snímku brankář Liberce Filip Nguyen.
Nguyen před soustředěním v „teple“: Na Kypru zase tolik stupňů být nemá

Nejproduktivnějším Tygrem je Libor Hudáček, který vstřelil dvanáct branek, ke kterým přidal devatenáct asistencí. Nejlepším střelcem je s patnácti trefami Radan Lenc.