Liberec ve čtvrtém finálovém utkání v Praze včera oplatil Spartě pondělní prohru, vyhrál 4:1 a srovnal stav série na 2:2. V pátek čeká tým kapitána Jana Výtiska pátý zápas v domácí Home Credit Areně.

Mág Schwarz uhranul sparťanské střelce. Liberečtí Tygři srovnali finálovou sérii

Hokejisté Liberce porazili ve čtvrtém zápase finále play off extraligy Spartu 4:1 a srovnali stav na 2:2. Zazářil náhradník Schwarz

„Chovali jsme se jako děti, to se musí změnit," soptil po porážce ve třetím finálovém zápase hokejové extraligy liberecký trenér Filip Pešán. Jeho svěřenci se v pondělí nechali strhnout proudem emocí a sérií zbytečných vyloučení darovali vítězství Spartě. „Musíme to uklidnit a soustředit se na hokej," shodli se pak hráči vítězného týmu základní části.

Jak si řekli, tak udělali. Včera večer se v našlapané O2 areně (dorazilo 16 962 diváků) představil úplně jiný Liberec. A nešlo jen o změny v sestavě v brance tentokrát dostal důvěru Marek Schwarz, kvůli disciplinárním trestům chyběli Petr Vampola a Dominik Lakatoš. Šlo především o to, že se Bílí Tygři vrátili k tomu, co je zdobilo většinu sezony. Výsledek se dostavil.

„Snažíme se hrát jednoduchý hokej, dohrávat a nic velkého nevymýšlet," popsal útočník Jaroslav Vlach, který k veledůležité výhře 4:1 přispěl svým prvním gólem v play-off. Liberec díky včerejšímu vítězství srovnal stav finálové série na 2:2 a bitva o mistrovský titul je tak stále otevřená. Pátý zápas je na programu v pátek na severu Čech.

„Nula mě nemrzí, na tom mi nezáleží. Hlavně že se vyhrálo," usmíval se liberecký hrdina večer Schwarz. „Podali jsme týmový výkon a všichni jsme spokojení. Kluci mi pomohli, odvedli parádní práci."

„Markovi patří velký dík, ale rozhodl výborný týmový výkon," pronesl liberecký obránce Radim Šimek. „Doma budeme chtít vyhrát a na Spartu si přivést mečbol."

Emoce včera neplály tak nespoutaně jako v pondělí. Hokejisté se soustředili především na hru a ne na to, jak co nejvynalézavěji urazit trenéra soupeře (že, pane Ševci?). Liberci to svědčilo, navíc domácí tým jako by brzdilo vědomí, že si může vybojovat mistrovský mečbol. Famózní výkon předvedl proti svému bývalému klubu gólman Schwarz. Sparťanské střelce doslova deptal.

Možná klíčový okamžik? Hosté na začátku druhé třetiny šli díky Michalu Řepíkovi a Vlachovi do rychlého vedení 2:0. Matně působící Spartu mohl po polovině zápasu probudit Miroslav Forman, který dostal mimořádnou šanci trestné střílení. Ani on však na Schwarze nevyzrál. „Zkusil jsem si ho položit, bohužel to zakončení bylo špatné," kál se. „Počkal jsem si, byl jsem trpělivý," smál se pak liberecký gólman Schwarz.

Bílí Tygři odpověděli třetím gólem z hokejky Michala Bulíře a ve třetí třetině už vývoj utkání vcelku bezpečně kontrolovali. „Chyběl nám pohyb a důraz, bylo toho víc. Musíme to zvednout," povídal bojovně Forman.

Na zklamání domácích fanoušků už nic nezměnil ani čestný gól Jana Švrčka tři minuty před koncem. Obzvlášť když se pak Radim Šimek trefil při power play Sparty do prázdné branky.

„Emoce k tomu patří a je to v pořádku, je to přece zábava pro lidi. Ale musíme vědět, kde je ta hranice," říkal před zápasem hrdina dne Schwarz. Měl pravdu. Když se Liberec přestane rozčilovat a hraje hokej, mají to soupeři těžké…

„Byl to dobrý hokej od první minuty, ale nám nešly nohy a moc jsme se netlačili do brány. Rozhodují detaily a my jsem těch chyb udělali víc. Prohráli jsme si to sami," vyčítal si sparťan Adam Polášek. „Nikdo nepočítal s tím, že vyhraje 4:0 nebo 4:1. Jestli rozhodne až sedmý zápas a bude pro nás vítězný, tak budeme spokojení," dodal Polášek.

„Je to finále a kdo bude mít víc sil a bude víc bruslit, tak ten si na ten pohár nakonec sáhne," doplnil sparťanský trenér Josef Jandač.

Sparta - Liberec 1:4 (0:0, 0:3, 1:1)

Branky a nahrávky: 57. Švrček (J. Hlinka, Buchtele) 22. Řepík, 23. J. Vlach (Šimek, D. Špaček), 38. Bulíř (Radivojevič, Šimek), 54. Šimek (Valský). Rozhodčí: Hejduk, Šír Gebauer, Lederer. Vyloučení: 5:4. Bez využití. Diváci: 16.962. Stav série: 2:2.

Sparta: Pöpperle Eminger, Polášek, Čajkovský, Barinka, Švrček, J. Mikuš, od 50. navíc Kalina Forman, J. Hlinka, Buchtele M. Procházka, Pech, Kumstát Sabolič, A. Kudrna, Hamilton Netík, Dragoun, Hlaváč, od 50. navíc Černoch. Trenéři: Jandač a Moták.

Liberec: Schwarz Šimek, Ševc, Mojžíš, Derner, Vitásek, Výtisk Bakoš, Bulíř, Radivojevič Řepík, Birner, Stránský Valský, P. Jelínek, Krenželok J. Vlach, Jonák, D. Špaček. Trenéři: Pešán a V. Čermák.