Ve svém předposledním utkání ve Východní divizi hokejové European Trophy liberečtí Bílí Tygři navázali na výhru 3:0 nad Pardubicemi z minulého týdne v České Třebové a zdolali mistra republiky i včera v domácí Tipsport areně. Tentokrát 4:3.Bohužel vzhledem k předchozím ztrátám, zejména v utkáních ve Finsku, je již jejich šance zasáhnout do bojů o postup do finálové fáze soutěže, kterou zakončí 13. listopadu v Bernu, jen teoretická.

Včera šli Bílí Tygři do vedení už po šestadvaceti vteřinách. Dušek na pravém křídle přebruslil protihráče a nalezl na levém kruhu neobsazeného Víška. Jeho bekhendová střela skončila za přesouvajícím se Salfickým 1:0.

Prosadila se posila

V 9. minutě Liberec zvýšil na 2:0. Prosadila se posila, Tomáš Netík, který těžil ze zaváhání pardubické obrany, Somíkovi sebral kotouč a tvrdou ranou z vrcholu kruhu prostřelil brankáře.

Ve 14. Východočeši snižili na rozdíl jediné branky. Kotouč za brankovou čáru došťouchal Starý, který se prosadil před brankovištěm a Pinc na jeho opakovanou dorážku nestačil 2:1.

V 23. Víškovu střelu vyrazil pardubický gólman před sebe, Dušek měl před sebou poloprázdnou branku a nemýlil se 3:1. V 25. pardubický Starý trefil tyč Pincovy branky.

Pardubice v 31.-32. minutě přežily přesilovku Tygrů 5 na 3 (82 vteřin), nicméně když už hrály ve čtyřech, tlaku protivníka se ubránit nedokázaly. Nedvěd se dobře orientoval za brankou, nalezl hůl Víška a ten z kruhu propálil Salfického na 4:1.

V 38. ale Východočeši využili přesilovku při vyloučení Nedvěda za nedovolené bránění, Kolářův pokus od modré tečoval Cetkovský na 4:2.

Nedvěd na trestné

V 45. se liberecký kapitán Nedvěd opět ocitl na trestné lavici, provinil se sekáním. A Pardubice využily přesilovku bleskurychle, za devět vteřin! Sičák skvělým křižným pasem spatřil na levém kruhu Starého. Ten si srovnal kotouč na střelu a zavěsil pod břevno. Pinc neměl šanci 4:3.

Liberečtí se mohli opět gólově odpoutat, v 51. Vlach nalezl v přečíslení obranných řad soupeře na pravém křídle volného Krejčíka. Ten přiklouzl k brance a zkoušel blafák. Byl však příliš blízko u Salfického, brankář mu zakončení zhatil.

V závěru vyvinuli hosté obrovský tlak. Pinc nevěděl, kde mu hlava stojí. Z těsné blízkosti pálil několikrát Semorád, dorážel také Beech. Domácí se štěstím odolali.

Starý ještě v posledních vteřinkách prověřil Pincovu pozornost. Domácí gólman zakročil bezchybně, jeho spoluhráči už v té chvíli slavili cennou výhru. (lš)