Hosté po nevydařeném pondělním utkání nastoupili v lehce pozměněné sestavě. Do obrany se vrátil právě Havlín, který nakonec rozhodl a zatím nedůležitější výhře Tygrů ve finále.

„I hráči, kteří předtím nehráli, tak pak rozhodnou zápas. To je paráda. Tomáš Havlín celý rok dře jako blázen a vrací se to,“ smál se liberecký gólman Roman Will.

Bezgólový stav čtvrtého utkání se změnil až v 37. minutě, kdy Lenc tělem tečoval Kvapilovu střelu a Severočeši se dostali do vedení.

Oceláři se celou třetí třetinu tlačili do útoku, měli převahu a nakonec se jim podařilo vyrovnat. V 58. minutě překvapil Willa z nulového úhlu Cienciala – 1:1.

Hokejové finále číslo 3. Třinec (v bílém) bojoval doma proti Liberci.
FOTO: Gól a dost. Musíme se probrat, velí Pešán po porážce 1:4 v Třinci

V prodloužení oba celky promarnily přesilovku a hrdinou se nakonec stal Havlín, jenž v čase 74:09 prostřelil Hrubce, který na skrytou střelou ani nereagoval.

„Byla to obyčejná střela. Hledal jsem si puk, ale neviděl jsem přes našeho hráče. Ani jsem si nestihl kleknout… Měli jsme spoustu přesilovek, které jsme měli proměnit. Ale jedeme dál, nikdo nečekal, že finále bude jednoduché,“ řekl smutný třinecký hrdina Šimon Hrubec.

Série na čtyři vítězství pokračuje v pátek v Liberci.

Finále extraligy – čtvrtý zápas:

Třinec – Liberec 1:2 v prodloužení (0:0, 0:1, 1:0 – 0:1)

Branky a nahrávky: 58. Cienciala (Roth, Dravecký) – 37. Lenc (M. Kvapil, Redenbach), 75. Havlín. Rozhodčí: Pešina, Mrkva – Lhotský, J. Svoboda. Vyloučení: 3:5. Bez využití. Diváci: 5400 (vyprodáno). Stav série: 2:2.

Třinec: Hrubec – Roth, Gernát, D. Musil, Galvinš, M. Doudera, Husák – Martin Růžička, P. Vrána, Chmielewski – Hrňa, Marcinko, Werek – Dravecký, Polanský, Adamský – O. Kovařčík, M. Kovařčík, Svačina – Cienciala. Trenéři: Varaďa, M. Zadina a Raszka.

Liberec: Will – Hanousek, Šmíd, Stříteský, Derner, Havlín, Ševc, Doherty – Lenc, Filippi, Birner – Valský, L. Hudáček, M. Kvapil – Zachar, P. Jelínek, L. Krenželok – Ordoš, Redenbach, J. Vlach. Trenéři: Pešán a Augusta.