Klub připravil okolo 120 videí zaměřených na správné provedení cviků a za pomoci odbornic ze Sport Park Medical také průpravu pro kompenzaci s protahováním. Běžely zároveň online challenge a tréninky, jež se organizace snažila v průběhu času osvěžovat třeba účastí hráčů extraligového A-týmu.

Těžký režim pro kouče, hráče i rodiče. Vládní omezení poslala do domácí přípravy také Bílé Tygry, kteří se pyšní prvenstvími v posledních třech ročnících ankety Českého hokeje Nejlepší akademie. „Pro trenéry byl režim náročný, protože se často měnil, děti zase musely být dlouho u počítače a rodiče měli těžkou úlohu psychicky, neboť vše včetně školy a tréninků museli s dětmi absolvovat doma. Pro tento trojúhelník byla situace nejtěžší,“ uvědomuje si manažer liberecké mládeže Jiří Bermann.

Jakub Hrstka teď bude místo puků chytat zločince.
Brankář, který dal gól, končí. Hlásí se k policii

Dopady se budou projevovat na ledě, běžný pohyb z hrací plochy je totiž nerealizovatelný v domácích podmínkách. „Pozitiva? U starších hráčů slovíčko samostatnost a uvědomění si toho, co mají v klubu. Viděl jsem mraky juniorů, jak chodili trénovat ven s činkami i během nízkých teplot. Ukázala se oddanost hokeji,“ pokračoval Bermann.

Fyzické testy akademie po návratu k tréninku navíc nevypadají vůbec špatně, problémem ovšem je už zmiňovaná absence tréninkových jednotek přímo na ledě. „Co se týče stavu mládeže pod naší akademií, bohužel dost dětí přibralo. Tam vidím problém. Nedivím se, doba k tomu nahrávala, tak to prostě je,“ pokračuje manažer liberecké tělovýchovné jednoty.

36. kolo extraligy ledního hokeje mezi Bílí Tygři Liberec a HC Kometa Brno. Na snímku Ronald Knot
Ronald Knot opouští Bílé Tygry

Odliv hráčů z hokejového prostředí ale (zatím) nenastal. Starším dětem pomohla provázanost se školou, na návrat se viditelně těšily. Jinou kategorií jsou však například prvňáci, kteří s hokejem před rokem teprve začínali.

„Pravděpodobně úplně zapomněli návyk na hokej a zvykli si spíš na individuální sporty, které s rodiči mohli dělat i během omezení,“ dodává Bermann. Klub nemohl pořádat v době opatření ani náborové akce. Otázkou tak zůstává, jestli se početně nepromítne pandemická krize v nižší věkové sféře, což ovšem ukáže až čas…

Kryštof Rossmann