33letý forvard byl a stále ještě je z přestupu v šoku. „V pondělí na tréninku mi oznámili, že jdu do Ústí. Byl jsem překvapený,“ vyprávěl Novák včera před cestou za novým zaměstnavatelem.

„Bylo to tak rychlý, nemám slov. Neměl jsem na výběr, musel jsem. Dostal jsem Ústí a konec,“ byl celý paf. „Neměl jsem jinou šanci.“

Přitom letošní sezona začala pro Nováka idylicky. Nový kouč Dušan Gregor dával zkušenému centrovi prostor na ledě už během přípravy. „Odváděl jsem dobrou práci, makal jsem a dával góly. Pak ale přišly mistráky a nešlo to. Neměl jsem formu a holt mě poslali do Ústí,“ přiznal.

Ve třinásti soutěžních zápase si připsal jen dvě asistence. Nikdo mu ale nenaznačoval, že by byl v týmu pátým kolem u vozu. Ani náznak, že by byl na obtíž a z Liberceby se měl pakovat. „Nikdo mi nic najevo nedával. Trenér je suprový a s námi starými hodně komunikoval.“

O to větší smutek teď bývalý kapitán Severočechů prožívá. „V Liberci mě nechtějí, co můžu dělat. Kdyby byla nějaká možnost, tak bych zůstal, ale ona není,“ zoufá.

Ústecký klub převzal hráčovu smlouvu, která vyprší až za tři roky. Z nenadání tak bude muset Novák řešit problémy, které zasahují i do rodinného života. „Rodina bude za mnou jezdit na víkendy, občas přijedu já. To se vyřídí, bude to v pohodě,“ je klidný.

Přes všechnu zapšklost z nuceného přestupu zůstává v Novákovi odhodlání pomoct nováčkovi k zachování extraligové příslušnosti.

„Je to pro mě výzva, těším se. Nemám z toho strach. Když jsem se vracel ze Sparty do Liberce, podařilo se nám v první extraligové sezoně zachránit. Pak se klub vypracoval. I Ústí je ambiciózní klub,“ hledá paralelu mezi Tygry a Lvy někdejší útočník Omsku.