Péřová buchta
Budeme potřebovat
- těsto:
- 250 g polohrubé mouky
- 5 vajec
- 100 g másla
- 180 g cukru krupice
- 100 ml vlažné vody
- 1 vanilkový cukr
- špetka soli
- 1 prášek do pečiva
- zbytek:
- 1 litr mléka
- 2 balení čokoládového pudinku (prémiový)
- 1 smetana ke šlehání
- 2 zakysané smetany
- skořice

Postup:
Nejprve vajíčka oddělte do dvou misek na bílky a žloutky. Zapněte si troubu na 175 °C.
Bílky vyšlehejte se špetkou soli do sněhu a dejte misku bokem. Do misky se žloutky přidejte cukr, vanilkový cukr a šlehejte do pěny (směs zesvětlá). Poté přišlehávejte rozpuštěné vychladlé máslo (ať není horké) a vlažnou vodu. Nakonec i mouku předem smíchanou s kypřicím práškem.
Nyní po částech stěrkou vmíchejte i našlehaný sníh z bílků. Těsto nalijte na plech s vyšším okrajem, který jste si předem vymazali máslem a vysypali polohrubou moukou, a zarovnejte.
Uvařte pudink dle návodu na obalu (litr mléka + 2 čoko pudinky + 4 lžíce cukru) a poté ihned lžící dávejte na syrové těsto, jak se podaří, vždy malý kousek od sebe. Dejte do trouby a pečte na 175 °C zhruba 15-20 minut.

Jakmile těsto zlátne, ověřte propečenost špejlí. Poté vytáhnete a nechte vychladnout na lince. Nakonec ušlehejte šlehačku do tuha, přišlehejte i zakysané smetany, případně podle chuti i trošku moučkového cukru.
Navrstvěte na buchtu, posypte skořicí a podávejte. Skladujte v lednici.
Markéta Chovancová je nadšenou tvůrkyní fantastických moučníků i slaných pokrmů. O své umění se s Vámi pravidelně dělí v našem seriálu. Markétiny recepty můžete sledovat také na Instagramu a Facebooku.