Crème brûlée
Budeme potřebovat:
- 500 g smetany ke šlehání (čili alespoň 31%)
- 1 vanilkový lusk
- 4 větší žloutky
- 65 g cukru krupice + pár lžiček na posypání
Postup:
Nejprve si dejte rozeřát troubu na 160 °C. Do kastrolku jsem dala smetanu a přidala rozkrojený a vyšrábaný vanilkový lusk (včetně prázdného lusku). Pomalu jsem prohřála za míchání pod bodem varu a pak odstavila.
Mezitím jsem si dala do kovové misky žloutky, přisypala cukr a důkladně pomalu prošlehala do světla metličkou. Nemělo by se šlehat rychle šlehačem, aby se nevytvořilo moc pěny. Z částečně vychladlé smetany jsem vyndala prázdný lusk a pak po malých naběračkách lila a zašlehávala metličkou do žloutků s cukrem. Fakt pomalu a postupně.
Dejte si vařit vodu do rychlovarné konvice, bude se hodit za chvíli.

Nachystala jsem si vyšší pekáč a umístila do něj 5 kokotek (malé zapékací misky). Ze směsi jsem posbírala pěnu a přelila do vyšší nádoby s nálevkou. Vždycky promíchněte a nalijte část do kokotky a opakujte před každou mističkou. Vanilka má tendenci se usazovat na dně nádoby, a tak by byla všechna až v poslední misce.
Pak už stačí jen podlít horkou vodou do poloviny výšky mističek a péct při 160 °C 30-45 minut. Jak směs získá konzistenci pudinku, máme hotovo. Necháme vychladit v lednicí na pár hodin.
Před podáváním posypeme tenkou vrstvičkou krystalového cukru a ošlehneme flambovací pistolí.
Markéta Chovancová je nadšenou tvůrkyní fantastických moučníků i slaných pokrmů. O své umění se s Vámi pravidelně dělí v našem seriálu. Markétiny recepty můžete sledovat také na Instagramu a Facebooku.