„Do sladkých dezertů se hodí například řepa, dýně, batáty, cuketa nebo dokonce květák,“ uvádí na svých stránkách Anna Keclíková.

„Zeleninové dezerty jsou lahodnější, než by se mohlo zdát. A díky přidání zeleniny do těsta obsahují vlákninu a další živiny,“ dodává.

Dezert z dýně Hokaido!! Výborný LOW CARB Dezert ke kávě:

| Video: Youtube

Brownies z červené řepy

Zdravých receptů najdete na internetu desítky, možná spíš stovky. Vyzkoušet můžete třeba brownies z červené řepy. „Za mě má všechno, co od zákusku očekávám, navíc příprava zabere jen pár minut,“ vyzdvihuje recept Keclíková.

Koláč ze sladkých brambor

Upéct můžete i koláč ze sladkých brambor. Brambory nejprve oloupeme, nakrájíme a vložíme do vody smíchané se šťávou z limetky. Po deseti minutách slijeme. Dáme do vody, osolíme a vaříme dvacet minut. Troubu předehřejeme na 150 stupňů. Uvařené brambory rozmačkáme a ihned vmícháme tři vejce. Poté přidáváme 150 gramů cukru a 230 gramů másla.


Nahrává se anketa ...

Vše důkladně promícháme. Na závěr směs ochutíme šťávou z druhé limetky, vanilkovou esencí, rumem a skořicí. Zhruba tři minuty mícháme, aby se všechny ingredience pořádně spojily. Pak vymažeme kruhovou formu, vlijeme do ní těsto a pečeme asi dvacet minut. Koláč lze pomazat meruňkovým želé.

Celý recept najdete ZDE

Cuketové brownies

Rychlé, jednoduché a vláčné cuketové brownies:

| Video: Youtube

Mechový dortík z baby špenátu podle Markéty

Ingredience na těsto: 280 g hladké mouky, 125 g čerstvého baby špenátu, 200 ml kefíru, 180 g cukru krupice, 90 g řepkového oleje, 3 vejce, špetku soli, 1 vanilkový cukr, 1 kypřicí prášek do pečiva close Kousek přírody na talíři. Mechový dort přenese jaro i domů. info Zdroj: se svolením Markéty Chovancové zoom_in Kousek přírody na talíři. Mechový dort přenese jaro i domů

Ingredience na krém: 200 g smetany ke šlehání, 180 g čokolády, 250 g mascarpone, 250 g tvarohu ve vaničce, 2 lžíce cukru moučka, ovoce

Omytý špenát rozmixujeme s olejem. Vejce rozdělíme na bílky (menší mísa) a žloutky (větší mísa). Bílky vyšleháme se špetkou soli do sněhu. Žloutky vyšleháme s cukrem do světlé pěny. Zašleháme i podmáslí a rozmixovaný špenát. Přidáme mouku předem smíchanou s kypřicím práškem, a nakonec i sníh z bílků.

Těsto vlijeme do připravené dortové formy a pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C padesát minut. Poté necháme vychladnout a sundáme formu. Korpus dlabeme jako na Krtkův dort, tedy necháme 1 centimetr okraj a 2 centimetry dno. Vydlabanou část rozemneme prsty v misce na větší drobky.

Na krém rozpustíme čokoládu v mikrovlnce a necháme vychladnout na pokojovou teplotu.

V míse vyšleháme smetanu s mascarpone (oboje z lednice). Jakmile se začnou tvořit špičky, přišleháme krátce tvaroh s cukrem moučka a pak i čokoládu. Ochutnáme a případně přisladíme. Potřeme částí krému dno korpusu, posypeme čerstvým ovocem, krém vrstvíme do tvaru polokoule (jako Krtkův dort), posypeme drobky z misky a dáme vychladit. Necháme tuhnout alespoň čtyři hodiny.

Zdroj: Markéta Chovancová

Hodí se na pečení:

Cuketa se díky své neutrálnosti na sladké pečení skvěle hodí. Je plná vlákniny a nemá téměř žádnou chuť. Z 91 procent ji tvoří voda, má vysoký podíl karotenu, ale jsou v ní obsaženy i další minerální látky jako například draslík.

Sladká mrkev je do dezertů jako stvořená. Obsahuje vitamin A, vlákninu a také antioxidanty. Výborně ladí s ořechy, skořicí a krémovou či citronovou polevou.

A nevynecháme ani řepu. Pokud vaši strávníci odmítají nakládanou řepu, řepný salát či boršč, moučník ukrývající temně rudou bulvu je ideálním řešením. Její výraznější chuť vylepší čokoláda, proto na jejím přidání rozhodně nešetřete. 

Zdroj: www.apetitonline.cz