Mini verze Pavlova

Budeme potřebovat

  • Na korpusy:
    • 150 g bílků (z cca 4 vajec)
    • 200 g cukru krupice
    • 2 lžíce citronové šťávy (nebo vinného octa)
    • 2 lžíce bramborového škrobu
    • špetku soli
  • Na dokončení:
    • 250 g mascarpone
    • 100 ml smetany ke šlehání (33 %)
    • ovoce
Vláčná a nadýchaná bublanina
Bublanina jako sen. Vláčnému a nadýchanému těstu dominuje ovoce

Postup:
Připravíme si všechny suroviny a přesně odvážíme. Na pečící papír si můžeme předkreslit kolečka s průměrem 8 cm. Plech potřeme pomocí mašlovačky olejem a pečící papír přitiskneme k plechu, předkreslenou stranou dolů. Rozehřejeme troubu na 150 °C.

V míse vyšleháme bílky pokojové teploty se špetkou soli. Mísu předem vytřeme rozkrojeným citronem (nebo propláchnout trochou octa a vylít). Po 2 minutách šlehání bílků při střední rychlosti zvedneme otáčky a budeme šlehat další 3 minuty, přičemž každou minutu přisypeme třetinu množství cukru. Šleháme v jednom směru, abychom nenarušili strukturu bílků.

Po 3 minutách máme zašlehán všechen cukr. Šleháme naplno posledních 5 minut, po uplynutí se na metličce bude tvořit pevná špička. Zasypeme škrobem a už jen stěrkou jemně párkrát překládáním zamícháme, opět v jednom směru tak, aby byl celý škrob vmíchán do bílků. Nakonec jemně vmícháme pár tahy i citronovou šťávu (lze nahradit vinným octem).

Tvarožník s ovocem
Dokonalé spojení chutí. Tvarožník s ovocem je ideální letní dezert

Směs naplníme do cukrářského sáčku s velkou špičkou. Na plech vytvoříme malá hnízda, tedy vytvoříme nejprve dno a poté dokola stěny (dvakrát obtočíme dokola). Vložíme do trouby, předem rozehřátou na 150 °C (horní a dolní ohřev). Ihned po vložení stáhneme teplotu na 120 °C a sušíme 55 minut.

Poté vypneme troubu, neotvíráme ani v průběhu pečení ani poté, pouze vypneme troubu a necháme zde do vychladnutí. Teprve po vychladnutí vyjmeme. Vychladlé korpusy plníme vyšlehanou smetanou s mascarpone (dovnitř doprostřed dávám jahodu).

Naplněné Mini Pavlovy ozdobíme ovocem a podáváme.

Tip: Smetanu s mascarpone si můžeme vyšlehat předem a plnit ideálně cca 2 hodiny před podáváním.

Markéta Chovancová je nadšenou tvůrkyní fantastických moučníků i slaných pokrmů. O své umění se s Vámi pravidelně dělí v našem seriálu. Markétiny recepty můžete sledovat také na Instagramu a Facebooku