Pokud se bojíte kynutého těsta, klidně vyzkoušejte mazanec bez kynutí. Aby si mohli mlsání dopřát i lidé s celiakií, přineseme také recept na bezlepkový mazanec. A nakonec přidáme ještě něco pro milovníky kvásků. Z něj se totiž dá upéct nejen vynikající chleba, ale i výjimečně dobrý mazanec.
Mazanec bez kynutí
Nakyne, nebo nenakyne? S mazancem bez kynutí toto dilema řešit nemusíte.
Ingredience
- 500 g hladké mouky
- 500 g tvarohu
- 2 balení prášku do pečiva
- 150 g másla
- 160 g pískového cukru
- 3 vejce
- špetka vanilkového prášku nebo dřeně z lusku
- nastrouhaná kůra z poloviny citronu
- hrst rozinek namočených v rumu
- 4 lžíce rumu
- hrst loupaných mandlí
- hrst plátků mandlí na ozdobu
- 1 vejce na potření

Spojte vlhké ingredience, pořádně propracujte šlehačem, do toho zapracujte mouku a oba prášky, pak přidejte nasekané mandle, rozinky. Těsto bude lepivé, ale stačí si trochu navlhčit ruce, vypracovat dva bochánky, na plechu vytvarovat, opět navlhčenýma rukama, uhladit. Potřete rozkvedlaným vajíčkem a posypejte mandlemi. Pečte při 175 °C 20 minut, pak teplotu snižte a dopečte při 150 °C 15 minut.
Bezlepkový mazanec
Pokud máte alergii na lepek nebo laktózu, je pro vás následující recept naprosto ideální.
Ingredience
- 450 g Schär mix Bread + na posypání válu
- 30 g jemné cizrnové mouky (Dmko nebo Natural Jihlava, Extrudo)
- 50 g jemné pohankové mouky (Dmko)
- 5 g kypřicího prášku a 3 g soli
- 1 lžíce bio citronové kůry
- 100 g uvařeného škrobnatého oloupaného nastrouhaného bramboru
- 130 g cukru krupice + 1 sáček cukru s pravou vanilkou
- 22 g čerstvého droždí (cca 1/2 kostky)
- 1 lžíce citronové šťávy + 2 pol. lžíce rumu (případně 1 žloutek
- asi 400 až 450 ml mandlového nebo jiného mléka
- hrst posekaných křížal a sušených meruněk nebo švestek naložených několik hodin do alkoholu
- 4 lžíce rozpuštěného sádla
- Na potření smíchejte lžíci tekutého medu s lžící rostlinné smetany, případně 1 žloutek.
V kastrůlku si krátce ohřejte mléko s rumem a nechejte vychladnout na pokojovou teplotu. Sypké suroviny smíchejte a doprostřed udělejte důlek, kam nadrobíte droždí. K moučné směsi přidejte žloutek a citronovou šťávu a vypracujte polotuhé vláčné lepivé těsto, které překryjete a necháte cca 1,5 hodiny odpočinout, ale nejlépe je těsto odložit do lednice na 3 hodiny. Mezitím si předehřejte troubu na 220 °C.
Do vykynutého těsta dejte vyždímané naložené kousky ovoce a rozpuštěné sádlo a vypracujte hladké, mírně lepivé těsto. Rozdělte na polovinu a utvořte dva bochánky a nechejte ještě 20 minut vykynout. Pak zastříkněte vodou, navrchu nařízněte tvar kříže a posypejte mandlovými plátky. Pečte cca 15 minut při 220 °C a pak snižte na 180 °C a dopékejte bez vody a zapaření cca 15 až 20 minut (pokud hodně nabírá barvu, zakryjte alobalem). Pět minut před koncem pečení potřete směsí medu a rostlinné smetany. Po vychladnutí pocukrujte moučkovým cukrem.

Kváskový mazanec
Kvásek dodá výjimečnou chuť nejen chlebu, ale i velikonočnímu mazanci.
Ingredience
Na rozkvas budete potřebovat:
- 20 g pšeničného kvásku
- 100 g vlažné vody
- 100 g hladké pšeničné mouky
- 10 g mletého cukru
Na těsto budete potřebovat:
- rozkvas
- 250 g polohrubé pšeničné mouky
- 250 g hladké pšeničné mouky
- 165 g cukru krupice
- 8 g vanilkového cukru
- půl kávové lžičky soli
- 3 žloutky pokojové teploty
- nastrouhaná kůra z jednoho citronu
- 220 g bio plnotučného vlažného mléka
- 150 g másla
- 100 g rozinek
- rum na namočení rozinek
- 50 g mandlí na plátky a trochu mandlových plátků na pospání
- 1 bílek pokojové teploty

Nejlépe večer předem si připravte rozkvas. Kvásek rozmíchejte ve vodě, poté přidejte cukr, promíchejte, dodejte mouku a opět promíchejte. Zakryjte potravinářskou fólií a nechte 12 hodin kvasit. Asi 2 hodiny před přípravou těsta namočte rozinky do rumu. Do mísy prosejte obě mouky, přidejte cukr, vanilkový cukr, sůl, žloutky, citronovou kůru a rozkvas. V rendlíku zahřejte mléko a rozpusťte v něm máslo. Směs nalijte k do mísy k mouce a ostatním surovinám. Nakonec přidejte plátky mandlí a do vypracovaného těsta přidejte ještě okapané rozinky a lžíci rumu. Nechte 4 hodiny kynout.
Během kynutí těsto vždy po hodině párkrát přeložte a zase nechte odpočívat. Neděste se, že těsto neznásobí svůj objem tak, jako kdybyste použili droždí. V troubě však krásně vyskočí. Rozehřejte troubu na 220 °C. Pokud nemáte troubu s funkcí páry, dejte naspod trouby nádobu s trochou vody. Plech vyložte pečicím papírem a zformujte na něj těsto do tvaru mazance. Pomašlujte bílkem, posypejte mandlovými plátky, nožem nakrojte uprostřed kříž a dejte do trouby péct. Snižte teplotu na 210 °C a pečte prvních 10 minut.
Po 10 minutách snižte teplotu na 195 °C a pečte dalších 10 minut. Nakonec snižte teplotu na 170 °C a pečte dalších 50 minut. Pokud by se mazanec začal připalovat, zakryjte jej opatrně alobalem v průběhu pečení. Zkontrolujte propečenost špejlí. Po upečení nechte minimálně hodinu vychladnout, ať se nesrazí vnitřek.
Autor: Irena Frolová