Lívance se šlehačkou a jahodovou omáčkou
Budeme potřebovat (na 2 porce):
Na lívance
- 40 g hladké mouky
- 1 vejce
- 20 g cukru krupice
- 35 ml mléka
- 35 ml smetany ke šlehání
- 20 g másla
- 1 lžička vanilkového extraktu
- malá špetka soli
K servírování
- 165 ml smetany ke šlehání
- 200 g jahod
- hrst malin
- hrst lesního ovoce
- moučkový cukr

Postup:
1. Jahody omyjeme, očistíme od stopek. Pár si necháme na ozdobu, zbytek rozmixujeme společně s moučkovým cukrem do jemna.
2. Šlehačku vyšleháme s moučkovým cukrem do tuha.
3. Šlehačku i jahodovou omáčku dáme do lednice vychladit.
4. Bílek oddělíme od žloutku. a vyšleháme jej do tuhého sněhu.
5. Žloutek vyšleháme společně s cukrem do pěny.
6. Do pěny přidáme mouku a promícháme, vzniknou hrudky cukru s moukou.
7. Postupně přiléváme mléko a metličkou šleháme. Přiléváme pomalu, abychom rozmíchali všechny hrudky.

8. Následně zašleháme i mléko. Přidáme špetku soli a vanilkový extrakt.
9. Opatrně vmícháme sníh z bílku.
10. Na závěr vmícháme rozpuštěné máslo.
11. Lívance opékáme (na sucho, v těstě je máslo) na mírném plameni. Buď můžete používat lívanečník, nebo palačinkovou pánev
13. Pozvolna opečeme z obou stran.
14. Servírujeme lívance se šlehačkou, přidáme jahodovou omáčkou a dozdobíme ovocem.
David v kuchyni je kuchař, který se snaží ukázat lidem, že připravit si doma kvalitní a chutné jídlo nemusí být žádná věda. Už druhým rokem tvoří každý den nový recept pro Vaši inspiraci.
Davidovy recepty můžete sledovat také na Instagramu.