„Na koupališti si párek v rohlíku dám vždycky. Běžně se stravuji zdravě, ale tady na to kašlu. Beru to už jako tradici,“ směje se Barbora Šamšulová z Hradce Králové, která včera vyrazila na místní koupaliště Flošna.

Závodní stravování, jídelna, oběd. Ilustrační foto
Jídlo v „závodce“ boduje. Je levné a většinou kvalitní, ukázal průzkum

Zdá se, že její slova platí, protože také zde bývá o párky v rohlíku opravdu velký zájem. „Když jsem tu byla naposledy, tak jsem byla zklamaná. Došly totiž rohlíky. Ale problém jsem vyřešila, dala jsem si nakonec hambugr,“ rozčiluje se Šamšulová naoko.

Nová móda

Jenže řada Čechů v posledních letech prahne po zdravější stravě, a tak koupaliště do svých nabídek zařazují například kuskusy, saláty nebo ovoce.

Právě misku čerstvého ovoce, kuskus se zeleninou a masové i vegetariánské saláty také letos oživuje nabídku fastfoodových jídel na koupališti Petynka v Praze 6. „Každoročně se snažíme do nabídky zařadit více svěžích a zdravějších jídel na úkor tučných a smažených pokrmů. Co se týká ohlasů veřejnosti, jsou hlavně pozitivní,“ uvedl vedoucí areálu Ondřej Renský.

Zdravé svačinky nejen u vody. InfografikaZdroj: Deník

Kromě žaludků zákazníků se snaží většina provozovatelů odlehčit i přírodě. Různými způsoby proto omezují jednorázové plastové nádobí a servírují třeba v recyklovatelném či vratném nádobí. Na Petynce použili recyklovatelné nádobí poprvé loni. „Například jídla servírujeme do papírového nádobí a příbory jsou vyrobené ze dřeva. Plánujeme v tom pokračovat i v dalších sezonách,“ řekl vedoucí areálu Renský.

Utopenci - Ilustrační foto
Zásady chutného utopence: Klíče k úspěchu jsou dva

Pokud ještě móda odlehčeného stravování na vaše koupaliště nedorazila, zkuste si připravit zdravou svačinu, která se vám na teple nezkazí. Velcí gurmáni se mohou pustit do těstovinového salátu či kuskusu, ti, kteří nechtějí přijít o čas přípravami v kuchyni, s sebou mohou vzít třeba nakrájenou mrkev nebo okurku a k nim jogurtový dip.

Kolik utratíte za oběd na „koupáku“

* Párek v rohlíku: 30 až 40 korun
* Hranolky: 30 až 50 korun
* Belgické hranolky: 40 až 60 korun
* Klobása na grilu: 50 až 70 korun
* Kukuřičný klas s máslem: 30 až 50 korun
* Kuřecí nugety: 50 až 70 korun
* Bageta: 40 až 60 korun
* Paniny, toasty: 40 až 70 korun
* Hovězí burgr: 100 až 130 korun
* Smažený sýr, hranolky: 90 až 120 korun
* Langoš: 50 až 60 korun
* Salát s masem, sýrem: 90 až 130 korun
* Kuřecí wrap: 80 až 100 korun
* Chipsy: 30 až 40 korun
* Slané tyčinky: 35 až 40 korun
* Točená limonáda 0,5 litru: 35 korun
* Džus 0,25 litru: 30 korun
* Voda 1 litr: až 50 korun
* Pivo 0,5 litru: od 30 korun
* Nealkoholické pivo, neochucené, ochucené, 0,5 litru: od 40 korun
* Mojito: od 95 korun
* Espresso: od 30 korun
* Cappuccino: od 40 korun
* Nanuky: od 30 korun
* Zmrzlina: od 15 korun