Budeme potřebovat (na 1 porci):
Brambory:
- 600 g brambor varného typu C
- 1 litr rostlinného oleje
- 2 lžíce bramborového škrobu
- sůl
Majonéza:
- 1 žloutek
- 1 lžička dijonské hořčice
- 150 ml rostlinného oleje
- šťáva ze čtvrtky citrónu
- sůl
- mletý pepř
- petrželka
- 2 stroužky česneku
- 1,5 lžičky sušeného oregána
Postup:
1. Brambory omyjeme a nakrájíme na šestiny.
2. Brambory propláchneme studenou vodou a následně dáme do mísy se studenou vodou na hodinu (aby se vyplavilo co nejvíce škrobu).
3. Připravíme si majonézu. Tu dochutíme petrželkou, česnekem, solí, mletým pepřem a sušeným oregánem (v případě použití sušené bylinky, je třeba ji dělat min. hodinu před podáváním, aby bylinka nasákla tekutinu a nebyla suchá, nepříjemná při jídle).
4. V hrnci (nebo fritovacím hrnci) rozpálíme olej. Ne na příliš, nejdříve si v oleji brambory předvaříme. Teplota cca 140 °C.
5. Brambory zcedíme a vložíme do oleje, vaříme v něm cca 7 minut (záleží na velikostí brambor). Musí být uvnitř uvařené, ale povrch stále pevný a celistvý.
6. Brambory následně vyjmeme z oleje, necháme okapat na papírové utěrce a vychladnout.
7. Jakmile brambory vychladnou, tak rozpálíme olej na 180-190 °C. Brambory obalíme ve škrobu (získají díky němu ještě křupavější povrch).
8. Obalené brambory vložíme do oleje a smažíme do křupava a zlatova.
9. Po smažení necháme krátce okapat na papírové utěrce. Následně osolíme.
10. Podáváme s česnekovou majonézou.
David v kuchyni je kuchař, který se snaží ukázat lidem, že připravit si doma kvalitní a chutné jídlo nemusí být žádná věda. Už druhým rokem tvoří každý den nový recept pro Vaši inspiraci. Davidovy recepty můžete sledovat také na Instagramu.