Znalci se při manipulaci s ní chrání takřka jako před čínskou koronavirovou nákazou, berou si rukavice i masky. Půldruhého milionu jednotek pálivosti SHU dokáže pěkně podráždit jen z uvolňovaných silic a jejich stopy se drží na kůži dost dlouho. Řeč je o chilli papričkách.

„Roste tady i ta nejpálivější, Carolina Reaper,“ popisuje Františka Bestová ze zemědělské farmy v Ostravě-Porubě s tím, že podobné „pekelné“ rostliny v obrovském množství pěstují vůbec poprvé. Roušky si nasazují i při vstupu do skleníku, kde mezi listím vykukují sytě rudé, žluté, oranžové či kakaově zabarvené papričky.

„Čím krabatější, tím jsou pálivější!“ probírá se Bestová s očividným respektem záplavou keříčků. Porubští zemědělci mají za sebou už první sklizeň. Osm kilogramů chilli sbírají dvě hodiny a někteří mají na rukou při této práci i dva páry gumových rukavic. Capsaicinové silice jsou prý po delší době ve skleníku všudypřítomné a dráždící.

V Zahradnictví Poruba pěstují chilli pro výrobce omáček Gaston Chilli, 6. října 2020 v Ostravě. Majitelka zahradnictví Františka Bestová sbírá papričky.Zdroj: Deník / Lukáš Kaboň

„Rukavice i respirátory nosíme od samého vzniku naší firmy,“ říká Radovan „Gaston“ Fron, pro něhož (respektive chuť jeho klientely) ve skleníku dozrává tisíc rostlin nejostřejších odrůd chilli. Na jejich čištění, porcování, kontrolování, vakuování, zmražování i postupné zpracovávání jsou řečené ochranné prostředky opravdu nezbytné.

Karolinští smrťáci slouží u Gastona například k míchání speciálu s názvem Krakenovy slzy. „Dáváme je ale taky do ovocných omáček Rozpálené mango či Rozpálený ananas, které mi získaly ocenění z pravlasti papriček Carolina Reaper, neboli z USA,“ líčí výrobce z Ostravy. Nejostřejší chilli podle něj pěstují u nás i v Brně a Praze.

„Čerstvé se na trzích objevuje, ale jen výjimečně. A taky to není nic levného, jeden kousek stojí i více než euro, kilogram pak za sto euro, okolo dvou a půl tisíc korun,“ uvádí Gaston. Nejsnadnější cestou k získání Caroliny Reaper a spol. je tudíž samoprodukce tedy objednání semínek přes internet (nabídka není malá) a zahradničení doma.

„Letošní pěstitelská sezona je však horší, bídnou úrodu hlásí snad všichni. Bylo hodně pod mrakem, mnoho vlhkosti, méně sluníčka,“ líčí Gaston. Tomu množství z porubského skleníku pro uspokojení poptávky nestačí, pěstuje si ještě u tchána. Při výrobě mu pomáhá zbytek rodiny včetně budoucího zetě; opět v ochranných oděvech.

Není ostré jako ostré…
Známé kulaté feferonky, oblíbená maďarská ostrá paprika, asijská omáčka sriracha, globální tabasco, takřka zdomácnělé jalapeños? Toto je pro obyčejného člověka představa pálivého, jehož hodnotu vyjadřuje v obsahu dráždivé látky capsaicin zkratka SHU (Scoville Heat Units čili Scovillovy jednotky pálivosti). V tuzemsku nejsilnější normálně dostupné papričky Habanero mají mezi 100 tisíci až 350 tisíci SHU. Carolina Reaper dosahuje střední hodnoty 1 569 300 a v extrémních případech až 2 200 000 SHU! Feferonky obsahují asi jen 1000 SHU, maďarské papriky 8000 SHU, sriracha 2500 SHU a tabasco 5000 SHU.