Pomazánky se na našich stolech objevují docela často a každá rodina má svoje oblíbené. O svátcích to však přece jen chce něco speciálního.

Francouzský půvab s vůní celeru

Neobvyklá a velmi zajímavá je francouzská remuláda, jejímž základem je syrový celer. Tato kořenová zelenina se ve většině domácností dává jen do polévek a vývarů, kterým dává silnou chuť a vůni.

Celer ovšem stojí za hřích i syrový. Dobře vybranou zdravou bulvu s pevným bílým vnitřkem stačí pořádně oloupat a nastrouhat (nebo nasekat) na velejemné nudličky. Citronová šťáva, sůl, pepř, jemně nakrájené kyselé okurky a kapary, nasekané vařené žloutky a jedna dvě lžíce majonézy promění obyčejnou zeleninu ve skutečnou lahůdku. Stojí za to nechat ji pár hodin uležet, ať citronová šťáva udělá svoji práci - celer změkne a chutě se krásně spojí.

Vyznáte se v cukroví? Vyzkoušejte si, jak pochodíte v našem fotokvízu. Ilustrační foto.
KVÍZ: Vyznáte se v cukroví? Zkuste si test, jak dobře znáte chuť Vánoc

Paštika bude královnou stolu

Domácí paštika má pověst majstrštyku, který zvládnou jenom ti nejlepší. Není to pravda. Domácí paštika je záležitost na půl hodinky, je mimořádně lahodná a na slavnostním stole sklízí nekončící komplimenty. Náročné je na ní jen jedno: opéct na kostky nakrájená vepřová játra přesně do růžova – žádný polosyrový krvavý vnitřek a taky žádná vysušenina, k tomu mívají játra vždycky blízko.

Správně opečená játra (na sádle a se silnějšími plátky česneku) patří pořádně polít dobrým bílým vínem a nechat chvilku odpařit.

Celý obsah pánve pak stačí obohatit několika lžícemi změklého másla (nebo sádla) a trochou smetany ke šlehání a pořádně rozmixovat ponorným mixérem. Právě hotová paštika by měla chvíli držet na lžíci – zhruba jako zakysaná smetana. Paštice sluší pepř, sůl a tymián. Hotový produkt patří do skleniček a hlavně navrch patří vrstvička rozpuštěného másla nebo sádla, díky které povrch nezešedne.

A navíc – krásně v ní drží kapary, snítky tymiánu, bobkový list nebo cokoliv, čím zkrásní a promění se ve skutečnou ozdobu stolu.

Sváteční návštěvy potěší spousta chutí a drobných laskomin.Sváteční návštěvy potěší spousta chutí a drobných laskominZdroj: Shutterstock

Guacamole má sílu a mexické chutě

Mexické guacamole si k nám už dávno prorazilo cestu společně s oblibou avokáda. Guacamole pochází z Mexika a nese jeho chutě. Receptů je hodně, ale v zásadě potřebuje kyselost a pálivost. K vidličkou důkladně rozmačkanému avokádu rozhodně patří sůl a citronová nebo ještě lépe limetková šťáva, drobně nasekaná červená cibule a feferonka. Někdo v něm má rád i nasekaný česnek a koriandrovou nať.

Dobře udělané guacamole má sílu a patří nejen do misky na sváteční stůl jako pomazánka, ale i jako salsa ke grilovanému masu.

Zdobení perníčků chce trochu cviku
Nestíháte péct? Perníčky na poslední chvíli zvládnete připravit i na Štědrý den

Chlebem můžeme klidně šetřit

Pomazánky na svátečním stole nemají za cíl plně zasytit a nakrmit – spíše zaujmout krásnými chutěmi, inspirovat. Tomu by měl odpovídat i doprovod – tedy žádné skývy chleba a veky. Místo nich bohatě stačí pár malých nasucho opečených krajíčků tmavého chleba, slané krekry nebo sušenky typu bake rolls. Chuť dobře vybraných pomazánek pak umí podpořit i miska s kapary, mini okurčičkami, ořechy a červenou cibulovou marmeládou.

Pokud vám v předchozím výčtu přece jen chybí něco důkladně zimního a výživného, sežeňte škvarky!

Zdroj: Youtube